Zwolse Bos Loop Nieuws

20 januari: Loopfeest in het Zwolse Bos !

Het was gister feest in het Zwolse Bos: loopfeest. De deelnemers genoten van het mooie parcours en het mooie weer (met dat laatste moet je natuurlijk wat geluk hebben). “Wat een prachtig parcours”, was een veelgehoorde opmerking toen de deelnemers over de finish waren. Inderdaad is de Atlantisdata Zwolse Bos Loop een prachtige loop en hardlopend Nederland begint dat nu ook te ontdekken. De deelnemers komen uit het hele land. De halve marathon, heel geschikt voor degenen die zich voorbereiden op een marathon, was in trek maar ook de 10 km had veel deelnemers aan de start.

Halve marathon: 5e zege in 6 jaar voor Gayri Hawery
Op de hoofdafstand, de halve marathon, stonden de winnaars van de laatste 5 edities aan de start: Gayri Hawery (4 x winnaar) en Gertjan Liefers (1 x winnaar). Zoals altijd ging Gayri weer als een speer van start (de eerste km ging in 3.03 !) en na 2 km had hij al een flinke voorsprong. Het is dan altijd even afwachten hoe dat na 5 km is, maar daar was de voorsprong nog gegroeid. Op dat moment was al duidelijk wie de winnaar zou worden. Gayri liet de klok stilstaan op 1.15.08. Gertjan werd 2e overall en 1e bij de mannen40 in 1.17.35. En zijn parcoursrecord (1.10.39) bleef onaangetast. Jan Schra was de 3e finisher, voor de sterk lopende masters Jeroen ten Klooster en Bas van Beek. Ronald Nooteboom uit Apeldoorn werd derde bij de mannen senioren voor het aanstormend talent Gijs Remmers uit Wapenveld.

Bij de vrouwen was het een spannende strijd, tenminste: die om de tussensprint na ruim 5 km (waar een mooie smartwatch te winnen was). Na 2 km waren het Hinke Schokker (AV Friesland) met in haar kielzog Hellen de Vries die als eersten het Zwolse Bos indraaiden. Maar Hinke nam afstand van Hellen (die bij het verlaten van de baan ten val was gekomen) en won de tussensprint. Ze ging met een lekkere voorsprong de grote ronde in. In die grote ronde (van 16 km) draaiden de rollen echter om want het was uiteindelijk Hellen die als eerste uit het bos kwam en de overwinning opeiste in een fraaie 1.21.50. Hinke finishte 50 seconden later als 2e. Op de derde plaats was het Monique Fibbe (De Gemzen) die zich opnieuw verbeterde en met 1.30.19 het ruim 23 jaar oude clubrecord van Warry Kooistra bij de vrouwen 35 met 4 seconden scherper stelde. Irma Heeren en Jacqueline Rustidge gingen lang gelijk op bij de vrouwen 40. Jacqueline nam uiteindelijk afstand en won in 1.26.02, op 42 seconden gevolgd door Irma. Ook hier een Gems op de 3e plaats: Maureen Houtman bleef met 1.32.36 net boven haar p.r.

Op de halve zagen we ook fraaie prestaties van de Gemzenleden Erwin Bredewolt (1e halve) en Anne Docter en Jantina van den Bosch (p.r. verbetering met 15 a 20 minuten). Daarnaast werden er nog meer persoonlijke records geboekt.

10 km: parcoursrecord Marina van Dijk
Op de 10 km trok Marina van Dijk van Altis de aandacht. Met 36.06 verbeterde ze namelijk het parcoursrecord (36.50) bij de vrouwen van Mireille Baart. Het leverde haar een bonus én een persoonlijk record (denken wij) op. Marina had flink afstand genomen want er moest 4 minuten worden gewacht op nummer 2, Saskia Schutte (Cialfo) die met 40.12 toch ook een hele mooie prestatie leverde en daarmee eerste werd bij de vrouwen 40. Een minuutje daarachter kwam Annet Bultman (De Gemzen) als derde (en tweede bij de vrouwen 40) over de streep. Haar 41.11 is volgens de Age-Grading-tabel te vergelijken met 36.00 voor een seniore van 25. Met Hermine van ’t Hul stond er bij de vrouwen 40 nog een Gems op het podium wat bij de vrouwen senioren werd gecompleteerd door Corien van der Bijl (41.15) van AV Veluwe en Wilma van der Geer (41.27) van de Warmlopers uit Zwolle.

 

 

Bij de mannen stond er geen maat op William van Eeken van AC van Elderen; met 32.53 bleef hij slechts 15 seconden verwijderd van het parcoursrecord. Op een ruime minuut eindigde Jay Sauer (Cifla) als 2e (maar eerste bij de mannen 40), kort voor Willard Bredewold (BB Lopers) die met 33.59 ook nog binnen de 34 minuten bleef. Sander Kloosterziel (PEC 1910) werd met 34.11 3e bij de senioren, terwijl Bas Mekking (De Gemzen) met 34.15 knap 2e werd bij de mannen 40. Daar werd Rob Detert Oude Weme 3e. Ook op de 10 km de nodige persoonlijke records wat aangeeft dat de omstandigheden goed waren.

5 km: spannende finish
Op de 5 km waren het ook de vrouwen die de aandacht trokken. En dan met name de ACO van Elderen atletes Aline Kootstra en Yvonne Meijer. De strijd werd beslist in een felle eindsprint waarbij het verschil op de meet 9-honderdste was in het voordeel van Yvonne. Met 18.06 verbeterde zij het parcoursrecord (18.25), vorig jaar gevestigd door Linda Ooms. Op plaats 3 bij de vrouwen senioren ook een ACO van Elderen atlete: Marieke ten Brinke.

Marion Hofenk (Cialfo) was bij de vrouwen 40 duidelijk de sterkste: met 20.34 noteerde zij een uitstekende tijd. Fenneke Vierhuizen uit Zwolle volgde op een ruime minuut terwijl de derde plaats voor Amyke Veurink, eveneens uit Zwolle, was. Opvallend was ook de 4e plaats van Gemzen-juniore Evelien Houtman die zich met 21.05 ruim verbeterde.

Bij de mannen waren het de BB-lopers Jan Pullen, Remco Akse en Henk Slager die er al snel tussenuit trokken. In die volgorde kwamen ze ook als eersten binnen, waar het onderlinge verschil een goeie 70 meter was. Een opvallende prestatie leverde ook weer de 55-jarige Gemzenatleet Jan-Pieter Mondria. Zich voorbereidend op het NK Indoor Masters en daarna het WK Indoor Masters (in maart in Polen), was dit een tussendoortje. Zijn 17.32 (Age Grading: 14.49) was van een hoog gehalte. Erwin van Heiningen (AV ’34) en Robert Reitsema (Isala ’96) vergezelden Jan-Pieter op het podium.

2500 meter: voetballers verrassen
Dit jaar was er voor het eerst een 2500 meter voor jeugd van 11 tot 16 jaar. De deelname van een compleet voetbalteam van VV Heerde zorgde er voor dat er een mooie groep aan de start stond. De voetballers verrasten want Angelo Bruggeman en Milan de Groot kwamen als 1 en 2 over de meet. En dat in een mooie tijd onder de 10 minuten. Dat bleef ook Gemzenatlete Iris Bredewolt die op slechts 4 seconden eerste werd bij de meisjes. Clubgenotes Ella van den Bosch en Esmee Vis werden 2 en 3 terwijl Stein Reinhard (Gemzen) 3e werd bij de jongens.

1000 meter: zeges voor Noëmi en Hendrik 
Was het vorige week nog Mente Kommer die Noëmi Blankvoort voorbleef in de cross, gister waren de rollen omgedraaid.Noëmi pakte direct de leiding en bouwde dat gestaag uit. Ze won onbedreigd in 3.53. Mente volgde op 9 seconden terwijl Sofie Wezeman uit Kampen derde werd. Hendrik Olthuis ging bij de jongens snel van start. De eerste 200 meter gingen in 36 seconden. Trek je dat door dan loop je 3 minuten. Dat lukte niet, maar met 3.43 bleef het verschil met nr 2 Jorn Smalbrugge uit Hasselt, die plaatsgenoot Silvan ter Bruggen met 1 seconden aftroefde, 11 seconden.

 

 

400 meter: Juda en Sara winnen
De dag begon met de 400 meter voor de jeugd t/m 8 jaar. Zoals we inmiddels gewend zijn nam Sara Kwakkel (Gemzen) direct de leiding. Zij hield deze tot de streep vast, hoewel het verschil met clubgenote Isa Schoonhoven klein bleef: 1.20 om 1.24. Zaré de Ruiter, sinds kort ook bij De Gemzen, werd knap derde. Bij de jongens was het verschil wat groter; Juda Meijer uit Zwolle werd hier eerste, gevolgd daar Sam Panman (PEC 1910) en Joshua Knijnenberg uit Heerde.

De organisatie en de sponsor kunnen terugzien op een fantastisch mooie dag waarbij met 730 inschrijvingen een ruim deelnemersrecord werd geboekt.

Er zijn weer vele fraaie foto’s gemaakt door Aalt en Monique Wensink. (album 1album 2)

Graag tot onze volgende loop: de cross in Hattem op 16 februari (let op: voorinschrijven) en daarna de Leadax-Run in Wapenveld (16 maart). Liefhebbers kunnen tussendoor (op 23 februari) ook nog meedoen aan de Waterwingebiedloop in Wezep (een loop voor leden en niet leden die voor leden meetelt voor de jubileumcompetitie.

19 november: wereldrecordhouder roept je op om mee te doen!

Wat liep hij hard, gister bij de Zevenheuvelenloop: Joshua Cheptegei. 41.05 op de 15 km! Zo hard zal het bij de "Zwolse Bos" niet gaan. Maar 't is wel een parcours waarop je goed uit de voeten kunt. Niet van die pittige heuvels zoals in Nijmegen, maar wel glooiend, of misschien beter: een golvend parcours. Daarop worden mooie tijden gelopen en net als in Nijmegen gaan de laatste kilometers naar beneden. Joshua nodigt je in ieder geval uit om mee te doen!

17 oktober 2018: inschrijving editie 2019 geopend!

Het lijkt nog ver weg, maar diverse lopers zijn hun wedstrijden voor de eerste maanden van 2019 al aan het plannen. Bijvoorbeeld omdat ze dan een marathon willen lopen. De Zwolse Bos Halve Marathon past uitstekend in die voorbereiding. Maar ook de andere afstanden zijn de moeite waard. Nieuw in 2019 is een tussenafstand voor de jeugd: 2500 meter.

20 januari 2018: gedenkwaardige Atlantisdata Zwolse Bos Loop

Dit verslag willen we graag beginnen met dank te zeggen aan alle lopers die vandaag zijn gekomen om mee te doen aan de loop op het vanwege de storm aangepaste parcours én om eer te bewijzen aan ons gisteren overleden erelid Lambert Dijkslag. Want na mooie woorden van speaker Jan de Bekker werd er met een minuut stilte een mooi eerbetoon gegeven aan de man die zo veel voor onze vereniging heeft betekend. Zo werd het een gedenkwaardige dag.

Om 11.45 uur waren de jongens en meisjes al gestart voor hun 1000 meter. Hendrik Olthuis van De Gemzen was bij de jongens ruim de snelste en noteerde met 3.41 een praai p.r.  Tom Fritsch uit Hattem, vorig jaar nog winnaar op de 400 meter, werd op 5 seconden mooi tweede en Patrick Duiveman van Isala ’96 derde. Storm Mekking van De Gemzen werd vierde met een forse verbetering van zijn p.r.

Bij de meisjes bleef Naömi Gooijer van PEC 1910 net voor Elodie van Arken van De Gemzen (3.49 om 3.51) en wist Mente Kommer in een spannende eindsprint de bronzen medaille te winnen.

De jeugd t/m 8 jaar maakte er ook een mooie wedstrijd van op de 400 meter. Bij de meisjes ging Magali Kanis van De Gemzen er als een speer vandoor. Ze had de leiding tot ruim 200 meter maar toen liet clubgenote Sara Kwakkel haar klasse zien. Sara won met 6 seconden voorsprong op Magali in 1.24. Arwen de Noord uit Zwolle werd knap derde.

Joshua Gooijer van PEC 1910 deed hetzelfde als z’n zus: winnen! Onbedreigd liep hij naar een hele snelle 1.23! Mick Hanekamp uit Epe liep met 1.30 (16 km per uur!) en brons was er voor Nils den Besten uit Hattem (1.40).

De 5 en 10 km lopers gingen tegelijk van start (maar wel op verschillende startplaatsen). Op de 5 km stal Linda Ooms van Hanzesport de show: met 18.25 liep ze het parcoursrecord aan flarden. Zij won bij de vrouwen ruimschoots, hoewel de 20.00 van Lisa van Dijk uit Hattem er ook mocht zijn net als de 20.23 van Marieke ten Brinke.

Bij de mannen draaide Kibrom Hadgu uit Zwolle als eerste de Lambert Dijkslagbaan op. Zijn 16.55 was mooi. Remco Akse van de BB Lopers bleef daar 21 seconden achter en ook de 17.30 van Gemzenatleet Gerco van den Brink was prima. Vers Gemzenlid Marcel van den Bosch was de snelste bij de mannen 40, net voor good-old GertJan Tichelaar uit Oldebroek. Patricia Seinen smaakte het zoet van de overwinning bij de vrouwen  40.

Op de 10 km gingen Taco Schaaf van Phoenix en Rienk Davelaar uit Voorthuizen bij de doorkomst na de eerste ronde nog schouder aan schouder, met heel kort daarachter Jan Pullen van de BB Lopers.  In het tweede deel van de wedstrijd nam Rienk echter afstand om vervolgens een gat van 18 seconden te slaan: 34.04 om 34.22. Jan Pullen moest bijna 40 seconden toestaan. Kort achter de top-drie was het Ewout de Vos van De Gemzen die weer een elftal seconden van z’n persoonlijk- en clubrecord afknabbelde: 35.24. Snelste master was Jan Grashuis van AV Veluwe die met 35.30 een scherpe tijd liep. Bennie Thunker (Isala ’96) en Jan Willem Davidse (AV PEC 1910) completeerden het podium.

Iluna Meter uit Eerbeek verraste zichzelf met een eerste plaats bij de vrouwen; met 41.28 was ze driekwart minuut sneller dan de nog steeds sterk lopende Hermine van ’t Hul van De Gemzen. Sharone Davelaar uit Voorthuizen bleef ook nog keurig binnen de 43.  Amyke Veurink uit Zwolle bleek tot eigen verrassing de snelste bij de vrouwen 40. Zij bleef Henny Puttenstein (De Gemzen) en Marianne Wildeman van PEC 1910 voor. 

Het koningsnummer van de Zwolse Bos Loop is de halve marathon. En het mooie was ook dat er op die afstand de meeste deelnemers waren. Vele lopers nemen deze halve marathon op in hun voorbereiding op een voorjaarsmarathon, zo ook een grote groep die meedoet aan de marathonclinic van De Gemzen. Het werd een mooie mentale training. Door de aanpassing van het parcours moesten er namelijk 5 ronden gelopen worden: 1 aanloopronde van een kleine 2 km en daarna 4 ronden van 4700 meter. De verleiding om dan voortijdig uit te stappen wanneer het niet echt lekker meer gaat (en wie gaat na 16 km nog lekker …….?) is groot. Maar uitgestapt werd er niet vandaag, er werd gelopen engoed ook. Zoals we de laatste jaren gewend zijn was het Gayri Hawery van Spirit Lelystad die er bij de start vandoor gaat als was het een 1000 meter op de baan. De ene keer moet hij dat bekopen, de andere keer gaat hij van begin tot eind aan de leiding. Vandaag was het laatste het geval; Gayri won onbedreigd in 1.14.02. Edwin Slijkhuis van Vitalis bleef met 1.16.11 op respectabele afstand, evenals Ruud van der Wal van AV’34 (1.16.37). Daartussen nestelde zich thuisloper Bas Mekking als eerste master: 1.16.24. Egbert Hooijkaas van de Altena Road Runners stond met 1.17.06 voor het derde jaar op rij op het podium en Lamko Hulzebos (HAC ’63) liet met 1.17.40 zien ook nog altijd over veel klasse te beschikken.

Hellen Berger - de Vries (BB Lopers) ging vandaag op weg om haar tijd van 3 jaar geleden (1.20.49) te benaderen. Dat leek haar na 2 ronden ook te lukken, maar de laatste 2 ronden moest ze terrein prijsgeven om vervolgens te finishen in een nog altijd uitstekende 1.21.55. Wilma van der Geer uit Zwolle is een atlete om in de gaten te houden. Met 1.31.14 liep ze naar een prima tweede plaats. Binnen afzienbare tijd zal het onder de 1.30 gaan. Monique Fibbe van De Gemzen, op weg naar de marathon van Enschede, pakte de derde plaats in 1.35.21. Ook op weg naar de Enschede Marathon: Maureen Houtman. De gemzenatlete pakte de overwinning bij de vrouwen 40. Met 1.32.34 bleef ze nipt boven haar p.r. Met de vorm zit het dus wel goed. Marion Hofenk van Cialfo bleef nog mooi binnen de 1.35 en pakte de tweede plaats voor Erna van Es-Keen (De Gemzen en ook op weg naar Enschede) in 1.38.33. Kort daarachter finishte Hetty Wieringa-Groen (ook Gemzen) die, gehaasd door clubgenote Annet Bultman, met 1.38.45 haar p.r. ruimschoots verbeterde.

Een opvallende prestatie leverde Willem Landman van Spirit Lelystad: deze 80-jarige atleet voltooide de halve marathon in 2.00.47!

Bekijk hier de foto's die gemaakt zijn door Monique en Aalt Wensink.

Een speciaal woord van dank voor Andrew van der Haar van sponsor Atlantis data. Door de sponsoring maakt hij het mogelijk om de loop te organiseren zoals we het doen.

Onze volgende loop is de Euroma Kruidenloop op zaterdag 17 maart. Ben jij van de partij bij deze laatste editie ?

19 januari: parcours aangepast !

De storm heeft er gister flink ingehakt in het bos. Dit troffen we vanochtend aan:

Deze boom ligt op het parcours van de 10 en de 21,1 km. En op dat traject liggen nog veel meer bomen. Het 5km parcours is echter vrij van obstakels. Het parcours van de Atlantisdata Zwolse Bos Loop wordt daarom aangepast. De 5km blijft hetzelfde, de 10km wordt gelijk aan de Sintloop (2 ronden) en de Halve Marathon kent een aanloopronde van 2 km en daarna 4 ronden.

Starttijden iets aangepast
Het aangepaste parcours maakt het nodig de starttijden iets aan te passen. De 5 en 10 km starten om 12.40 en de halve marathon start om 12.45.

We hadden natuurlijk graag op het originele parcours gelopen, maar zijn blij dat we een mooi alternatief hebben.

8 januari: 't gaat lekker met de inschrijvingen
Nog een kleine twee weken en dan is het al zover. En wanneer de voortekenen niet bedriegen wordt het lekker druk. Het aantal inschrijvingen ligt boven dat van vorig jaar. Toen eindigden we op een record van 587. Worden het er dit jaar meer dan 600? De halve marathon is het meest populair. Veel lopers zullen deze inderdaad opnemen in de voorbereiding op een voorjaarsmarathon. Wat het weer betreft lijken we dit jaar geen last te hebben van winterse omstandigheden. Ja, het zal best fris zijn maar van sneeuw zal geen sprake zijn. Doe je ook mee?

1 november: inschrijving open
Op zaterdag 20 januari organiseren we weer de De Atlantisdata Zwolse Bos Loop. Het is inmiddels de 36e editie en daarmee is het de oudste loop van De Gemzen. Maar de sleet zit er nog lang niet in. Dat komt ook door het prachtige parcours wat we nu zo'n jaar of 7 gebruiken. Sindsdien is het deelnemersaantal alleen maar omhoog gegaan. Nog nooit meegedaan? Laat je dan verrassen door het prachtige Zwolse Bos. Daar liggen schitterende (beton)paden waarop het prima lopen is. De halve marathon is bovendien een mooie test/training richting een voorjaarsmarathon. Door nu in te schrijven heb je een mooie stok achter de deur om goed te blijven trainen.

Maandag 23 januari 2017: verkeerd gelopen?
Zaterdag, op de halve marathon van de Atlantis data Zwolse Bos Loop, zijn enkele lopers verkeerd gelopen. Heel vervelend natuurlijk, in de eerste plaats voor de lopers. Maar wij balen er ook van (hoewel we er, denken we, weinig aan konden doen).

Maar we willen de "verkeerd lopers" graag een herkansing aanbieden. Daarom krijgt iedereen die verkeerd gelopen is een startnummer voor volgend jaar. Ben jij één van die lopers en wil je een herkansing?: stuur dan een mail naar wim.potjes@online.nl 

Verslag 2017:
Het risico van het organiseren van een loop in de winter is dat het winters is. Dat was het gister ook. Dat wil zeggen; de omgeving / het parcours was winters. De omstandigheden (temperaturen, wind, zon) om te lopen waren echter ideaal. Daarom was het genieten geblazen. Ja, het parcours was hier en daar nog wat glad, maar er werden toch persoonlijke records gelopen.

Jeugd
De jeugdlopen waren mager bezet deze keer. Maar de kwaliteit was er niet minder om. Bij de meisjes won Esmee Vis onbedreigd de 1000 meter. Van start tot finish liep ze aan de leiding. Ella van den Bosch bleef ook knap binnen de 4 minuten en werd daarmee tweede en op 3 was het Nina Wolf die daarmee het Gemzen-podium compleet maakte.

Maikel Potkamp was weer een klasse apart bij de jongens. Met 3.35 bracht hij een mooie tijd op de klokken. Hendrik Olthuis pakte netjes de tweede plaats voor Jorn Smalbrugge uit Hasselt.

Op de 400 meter meisjes deed Mente Kommer wat ze vaker doet: winnen. Moest ze bij de Sintloop met 1.27 nog genoegen nemen met 1.27, nu werd ze met 1.28 eerste. Om de andere beide podiumplaatsen werd fel gestreden en was het spannend tot de laatste meter. Het was Sara Kwakkel die Roos Hollander en Noëmi Blankvoort voorbleef. Alle drie Gemzen-dames klokten ze 1.34.

Bij de 400 meter jongens liet Tom Fritsch uit Hattem ook zien looptalent te hebben; met 1.26 bleef hij Hendrik Veerman 3 seconden voor en 6 seconden daar weer achter werd Johan Olthuis fraai 3e.

5 km 
Op de 5 km was Kasper Bisschop van HAC’63 het eerst weer terug op de atletiekbaan. Met 16.35 bleef hij ook heel dicht bij zijn p.r.  Bert de Boer en Michiel Veldman leverden een mooie strijd om de 2e plaats. Uiteindelijk was Bert de snelste in de eindsprint: 17.16 om 17.18.

Bij de dames ging de zege naar Lieve Tollet van de BB Lopers. Met 19.13 bleef ze Lisa van Dijk uit Hattem ruim een halve minuut voor. Lisa werd vorig jaar ook 2e. Met 19.47 was ze wel 6 seconden sneller dan begin december op ditzelfde parcours. Harriët van ’t Oever van de BB Lopers volgde op gepaste afstand als derde. Onder de deelnemers van deze 5 km ook een heel meisjes(voetbal)team van SEH. Nina Grolleman was daarvan het eerst binnen in 26.40. Knap gedaan!

10 km: knappe overwinningen voor Sander Kloosterziel en Mireille Baart
Sander Kloosterziel (18) van AV PEC 1910 stond ditmaal eens aan de start van een 10 km. Op de 5 km liet hij begin december een lage 16 noteren bij de Eurozorg Sintloop. Wat kan hij op de 10, was de vraag. Het antwoord was snel gegeven: ook dat kan hij goed aan. Na 2 km had hij al afstand genomen van de rest van het veld. En met 33.58 was hij de enige loper die binnen de 34 minuten bleef. Rob Detert Oude Weme (AV Veluwe) zette met 34.31 ook een mooie tijd op de klok. Kort daarachter besliste Jan Schra van de BB Lopers de strijd om de derde plaats in zijn voordeel; hij versloeg Rienk Davelaar uit Voorthuizen. Rienk liep netto echter wel een snellere tijd………..: 34.45 om 34.43.

Bij de mannen 40 was er wat onduidelijkheid wie er nu eigenlijk gewonnen had. Maar uiteindelijk was het duidelijk dat Rob van de Graaf van HAC ’63 de snelste was. De barefootloper uit Hoogeveen noteerde 37.31 en daar had Jan Willem Davidse geen antwoord op: 38.57. Stef Riemens van de BB Lopers eindigde als derde met 39.32. Opvallend is dat deze 3 lopers allemaal de 50 al zijn gepasseerd. Hubert Bögemann van De Gemzen kwam een minuutje tekort voor het podium maar liep met 40.33 wel een van z’n betere wedstrijden.

Parcoursrecord Mireille Baart
Mireille Baart van Pallas ’67 (Wageningen) was bij de vrouwen een klasse apart. Met 36.50 werd ze ruimschoots eerste en verbeterde ze en passant het parcoursrecord van Anouk Lindenholz (37.43). Ook gelet op het op sommige plekken toch nog gladde parcours kun je dit gerust de prestatie van de dag noemen. Hellen de Vries (BB Lopers) liep ook een sterke wedstrijd, met 37.59 legde ze beslag op de 2eplaats. Maureen Houtman van De Gemzen liep één van haar laatste wedstrijden in de categorie vrouwen onder de 40: met 41.22 bleef ze net boven haar p.r. van begin december.

Anne van Schuppen mocht bij de vrouwen 40 de hoogste tree van het podium beklimmen. Met 43.13 bleef ze Erna van Es-Keen van De Gemzen 7 seconden voor. Brenda Raadschelders uit ’t Harde wist met 46.17 de derde plaats te behalen.

Halve Marathon: 3e zege in 4 jaar voor Garyi Hawery
Dan de Halve Marathon; de hoofdafstand en tegelijk ook de afstand met de meeste deelnemers. Zoals we de laatste jaren gewend zijn ging Garyi Hawery van Spirit (Lelystad) er weer als een speer vandoor. Waar hij zo’n snelle start nogal eens moet bekopen was dat nu niet het geval. Met 1.12.41 was hij ruim een minuut sneller dan vorig jaar. Hij boekte daarmee zijn 3e zege in 4 jaar. Falco Olivier van de BB Lopers liep een degelijke wedstrijd. Lang op de 4e plaats lopend schoof hij gaandeweg op om als 2e te finishen in precies 1.15.00. Tim den Besten uit Elburg is een aanstormend talent. Wanneer je als 21-jarige en kennelijk verenigingsloze loper 1.17.05 weet te lopen, heb je veel in je mars.

Egbert Hooijkaas, tegenwoordig van Eindhoven Atletiek, liep lang op zijn tijd van vorig jaar. Op de besneeuwde en af en toe gladde stukken in het 2e deel van de wedstrijd moest hij echter flink inleveren. Maar zijn 1.17.22 was nog ruim goed voor de eerste plaats bij de mannen 40. Jeroen ten Klooster uit Wijhe was iets minder snel als vorig jaar maar zijn 1.20.03 was heel goed. Ook Benny Thunker (Isala ’96) noteerde met 1.21.13 een knappe tijd. Hij werd 3e in deze klasse.

Verkeerd gelopen
Op de halve marathon werd door een groep lopers helaas verkeerd gelopen. Heel jammer en heel vervelend voor de deelnemers. Daaronder ook Irma Heeren die op dat moment aan de leiding ging bij de vrouwen. Gerda de Jong van AV PEC 1910 was daardoor als eerste terug op de Lambert Dijkslag baan. Ze werd eerste bij de vrouwen 40 en was daarmee ook algeheel winnares. Irma werd nog wel knap 2e. Hetty Wierenga-Groen van De Gemzen wist bij de vrouwen 40 beslag te leggen op de 3e plaats in een nieuw persoonlijk record (1.41.39).

Bij de vrouwen senioren smaakte Monique Fibbe van De Gemzen het zoet van de overwinning. In haar 3e halve marathon liep ze met 1.35.54 bijna 10 minuten van haar afgelopen jaar in Zwolle gelopen besttijd af. Jolien Bom uit Vriezenveen werd knap 2e en Mariët van Petersen van Isala ’96 verraste haar zelf met een 3eplaats.

Premiesprint
De premiesprint (wie komt het eerst door na 5 km) was bij de mannen voor Garyi Hawery en bij de vrouwen voor Irma Heeren. Beiden werden daarvoor beloond met een fraaie Smartwatch, beschikbaar gesteld door sponsor Atlantis data.

Heb jij wat laten liggen gister? Bekijk de gevonden voorwerpen. Is er iets van jou bij, stuur dan een mail naar info@gemzen.nl

Er zijn enkele foto's gemaakt, bekijk zie hier.

20 januari 2017: wij zijn er klaar voor, jij ook?

Morgen de 35e  Atlantisdata Zwolse Bos Loop. Het belooft een prachtige editie te worden. Want bij een loop die je middenin de winter organiseert, hoort het ook een beetje winters te zijn. Niet te natuurlijk, je wilt ook nog lekker kunnen lopen. En dat kan zaterdag: 1 a 2 graden, een beetje zon, nauwelijks wind, een bos waar nog sneeuw ligt en paden die goed te belopen zijn (de paden zijn deels nog wel wat wit, maar er is goed op te lopen). Dat wordt dus genieten!

De voorinschrijving is gesloten met een (voor deze loop) recordaantal deelnemers. Morgen komen daar nog de nodige na-inschrijvingen bij. Iedere afstand is goed bezet, met name ook de halve marathon die door veel lopers wordt gebruikt in de voorbereiding op een voorjaarsmarathon.

Parkeren
Omdat het druk wordt, vragen we je de aanwijzingen van de parkeerbegeleiders goed op te volgen.

Omkleden/douchen
We hebben ruime kleedkamers, maar daar zal nooit iedereen in kunnen. We proberen zoveel mogelijk ruimte te creëren maar ’t is handig wanneer je je looptenue al aan hebt wanneer je komt (de meeste lopers zijn  al gewend dat te doen).

Wat betreft het douchen: we hebben een hele grote boiler, maar de ervaring is dat de laatste lopers van de halve marathon koud water hebben. En die gun je natuurlijk het meest een warme douche. Daarom een oproep om zuinig te zijn met water. Denk aan die halve marathon lopers.

Herinnering
Na afloop kun je tegen inlevering van je startnummer een herinnering afhalen in de kantine van ons clubhuis.

Nog even de starttijden:
11.45 1000 meter
12.00 400 meter
12.30 halve marathon
12.35 10 km
12.40 5 km 

Waterposten:
Op de halve marathon na 5 km, na 9,5 km en na 16 km. Op de 10 km na 4,5 km. We proberen warm (lauw) water en/of thee te serveren

We wensen je een mooie loop morgen! 

6 januari 2017: parcours verbeterd
De Atlantisdata Zwolse Bos Loop kent een aantrekkelijk parcours. Dat parcours is dit jaar nog beter. Het (split)asfaltfietspad richting Wezep is in het najaar vervangen door een betonpad. En 't is heerlijk lopen op dat pad. Probeer het uit!

23 november 2016: smart watch voor premiesprint!
Al enkele jaren is er op de halve marathon een mooie prijs te winnen bij de "premiesprint" na 5 km. Twee jaar geleden was dat een mobiele telefoon, vorig jaar een tablet en deze editie is het een smart watch. Dus de man en de vrouw die het eerst de lijn van de sprint passeren winnen deze mooie prijs. Voorwaarde is wel dat de halve marathon vervolgens uitgelopen wordt in een tijd die niet langzamer is dan 5 minuten ten opzichte van de winnende tijd bij de mannen resp. de vrouwen. 

10 oktober 2016: inschrijving editie 2017 geopend!
Begin het jaar 2017 goed en doe mee! Om een stok achter de deur te hebben, is de inschrijving al opengezet. 

Verslag 2016
Beïnvloed door de weersvoorspellingen bleef het aantal inschrijvingen voor de 34e Atlantisdata Zwolse Bos Loop wat achter bij de laatste 2 jaar. Maar de thuisblijvers hadden ongelijk: het was supergoed loopweer vandaag. Oké, bij de jeugdloop was het even winters en op het eind van de halve marathon was er een fikse hagelbui, maar er werd ook nog in het zonnetje gelopen. Van verschillende deelnemers hoorden we bij de finish dat er een persoonlijk record was gelopen. We zagen dan ook veel tevreden gezichten.

1000 meter
Op de 1000 meter meisjes was het Evi Falkena (Flevo Delta) die aanvankelijk aan de leiding ging. Maar halverwege nam thuisloopster Silke Wijnstok het heft in handen om vervolgens in 3.40 met 5 seconden voorsprong op Evi te winnen. Elisa Nap (ook Gemzen) won de eindsprint om de derde plaats van clubgenote Renske Hanekamp.

Bij de jongens nam Wouter Seppenwoolde (Rijssen) direct de leiding. Na een paar honderd meter nam Sam van Emmerik (Cialfo) over, maar uiteindelijk was Wouter toch te sterk: 3.29. om 3.35. Op gepaste afstand, maar met een mooie tijd (3.45 en wel 2 jaar jonger dan Wouter en Sam) werd Maikel Potkamp (De Gemzen) fraai derde.

400 meter
Dit jaar stond er voor het eerst een 400 meter voor de jeugd t/m 8 jaar op het programma. Bij de jongens slechts 1 deelnemer: de 4 jarige Sem Mulder uit Nunspeet. Vol trots kon hij met 2 medailles naar huis. Bij de meisjes veel meer deelnemers: 17. En die maakten er een mooie wedstrijd.  Merel Tjonk van Sisu besliste die in de laatste 80 meter in haar voordeel: 1.31. In de eindsprint versloeg ze Britt van der Linden uit Zwolle en Sanne Diender van De Gemzen. Alle drie meisjes binnen de 1.36, dus sneller dan 15 km per uur!

Prestatie van de dag
De prestatie van de dag werd geleverd bij de 5 km. De 11-jarige Jim van Emmerik (Cialfo) noteerde daar 19.56. Hij kwam daarmee niet op het podium maar het is wel een buitengewone prestatie. Die 5 km werd bij de mannen gewonnen door Jan-Pieter Mondria van De Gemzen. In een uitstekende 17.17 bleef hij good-old Gert-Jan Tichelaar driekwart minuut voor. Marcel Kwakkel (Heerde) maakte het podium vol.

Jacolien Ruizendaal van AV NOP werd onbedreigd eerste bij de vrouwen. Het lukte net niet om binnen de 19.00 minuten te blijven. Lisa van Dijk van Vitalis volgde op 39 seconden en de 15-jarige Mare te Biezenbeek van Lionitas zat daar weer een minuut achter.

De 62-jarige Johan van Santen uit Amersfoort liep vandaag zijn 146e wegwedstrijd bij De Gemzen. De eerste wedstrijd was in 1978. In het eerstvolgende clubblad een terugblik met Johan.

10 km: eerste plaats Henny Puttenstein 
De 10 km werd een prooi voor Edwin Slijkhuis van Vitalis. In een soepele stijl finishte de geboren Epenaar in 33.49. Op een mooie 2e plaats Koen van Dijk van Loopgroep Aart Stigter. Hij liet Willard Bredewold (BB-Lopers) in de laatste kilometer achter zich: 34.14 om 34.19.   Bij de mannen 40 was Bennie Thunker van Isala ’96 de sterkste. Hij wist nog net onder de 37 minuten te blijven. Vrij kort daarachter (in 37.14) kwam de inmiddels 60-jarige Willem de Weerdt (Cialfo) over de meet. En op een prima derde plaats (37.41) finishte Erben Wennemars die vandaag voor het eerst in Heerde liep. Een prima prestatie leverde ook Ruben Fix (17) van De Gemzen. Hij noteerde 42.10).

 

 

 

 

 

 

De verrassing bij de vrouwen zat ‘em in het podium bij de vrouwen 40. Drie dames die eind 50 of zelfs de 60 al gepasseerd zijn. Henny Puttenstein van De Gemzen smaakte het genoegen om eens op de hoogste tree van het podium te staan Met 49.56 bleef ze ook nog netjes binnen de 50 minuten én verbeterde ze haar eigen clubrecord, vorig jaar gelopen bij de Kruidenloop. Kort daarachter legde Gerrie den Oude (AV Pijnenburg) beslag op de 2e plaats, voor Gerda Kloek van Spurt ’88.

Maar de winst op de 10 km was voor Hellen de Vries. De BB-loopster liep een prima 38.12. Verrassend goed was ook Sophie van der Most uit Maastricht (maar voorheen van De Liemers). Met 39.05 én een persoonlijk record bleef zij ook nog ruim onder de 40 minuten. De derde plaats was voor Marlies Groenewold (BB-lopers) die in 40.21 haar p.r. ook ruim verbeterde.

Prima prestaties op de Halve Marathon
De hoofdafstand, de halve marathon, trok de meeste deelnemers. Veelgehoorde reactie na afloop: wat een mooi parcours! Dat is het ook. En wanneer de inhoud goed is, is het een parcours waar persoonlijke records gelopen kunnen worden. Dat gebeurde dan ook. Menigeen haalde een hapje of soms een hap van zijn/haar persoonlijke besttijd af. Zoals we de laatste jaren gewend zijn ging Gayri Hawery (spirit) er als een speer vandoor. En waar hij vorig jaar de leiding na een paar km moest afstaan aan Gert-Jan Liefers (nu niet fit en daarom afwezig), kon hij die dit jaar behouden. Na 5 km had hij een behoorlijke voorsprong op de nummer 2, Egbert Hooijkaas van Scorpio. De tussensprint na 5 km en de tablet, een speciale prijs beschikbaar gesteld dor sponsor Atlantisdata, ging naar Gayri. Vervolgens consolideerde hij z’n voorspong om in 1.13.43 de wedstrijd te winnen. Egbert Hooijkaas, inmiddels 50+ en in de jaren 90 al eens algeheel winnaar, werd knap 2e in 1.15.57 en daarmee ook winnaar bij de mannen 40. De derde binnenkomer en 2e in de klasse mannen 40 was Ronald Derksen (AV Veluwe) die regelmatig aan de start staat bij deze wedstrijd. Als 4e in totaal en 2e bij de mannen senioren kwam Emile Derksen uit Harderwijk over de streep. Derde bij de mannen 40 en vijfde in totaal werd regionaal topper Martijn Schakelaar (BB Lopers). Met 1.19.39 bleef hij ook netjes onder de 1.20. De derde plaats bij de mannen senioren werd door Leon van Leusen (BB Lopers) aan clubgenoot Jan Schra gelaten.

Opnieuw p.r voor Maureen Houtman
Bij de vrouwen kwam Anne van Schuppen (Cialfo) na 5 km als eerste door en veroverde daarmee de tablet. Ze werd op honderd meter gevolgd door Kimberly Kok (BB Lopers) en Maureen Houtman (De Gemzen). In het verloop van de wedstrijd moest Anne de eerste plaats echter afstaan aan Kimberly die de wedstrijd won in een persoonlijk record van 1.31.34. Anne kon nog net haar tweede plaats (maar eerste bij de vrouwen 40) vasthouden. Maureen Houtman finishte 1 seconde achter (maar netto 4 seconden sneller!) Anne in een nieuw p.r van 1.33.42. Ilona Bolks (Sportlust) completeerde het podium bij de vrouwen senioren en Hetty Wierenga (De Gemzen) en José Stuivenvolt (AV NOP) deden dat bij de vrouwen 40.

De deelnemers aan de marathonclinic die momenteel wordt gehouden bij De Gemzen kwamen allemaal heel goed voor de dag.

Dus veel tevreden deelnemers vandaag. Tegen de thuisblijvers zouden we dan ook willen zeggen: het weer is altijd beter dan ze voorspellen.  

Onze volgende wedstrijd (13 februari) is de 4e cross van de Gelders Overijsselse Crosscompetitie (op een spectaculair parcours, doe mee!) en onze volgende wegwedstrijd is de Kruidenloop op 19 maart.  

 

22 november 2015: ook 5 km gecertificeerd

Een meetcertificaat is 5 jaar geldig en dit jaar verliepen de certificaten voor de Atlantisdata Zwolse Bos Loop 10km en Halve Marathon. Dus moest er opnieuw gemeten worden. Dat is gister gebeurd (door Hans van Driel, parkoersmeter bij de Atletiekunie). Hoewel de 5 km ook al exacte gemeten was, laten we dit parkoers nu ook certificeren. Dus je weet dat je exact de juiste afstand loopt. Wil je aan een mooie en snelle loop meedoen? Kies dan voor de Atlantis Data Zwolse Bos Loop.  

19 januari 2015: Parcoursrecords sneuvelen bij 33e Atlantisdata Zwolse Bos Loop

Een deelnemersrecord konden we vandaag niet noteren, maar wel sneuvelden er 3 parcoursrecords. Gert-Jan Liefers haalde op de halve marathon 1.30 minuut van het vorig jaar door Gayri Hawery gevestigde parcoursrecord af: 1.10.39. Op deze zelfde afstand verbeterde Hellen de Vries het record bij de vrouwen met maar liefst 4 minuten: 1.20.49. En op de 10 km snoepte Anouk Lindenholz 4 seconden af van het uit 2010 stammende record van Sandra de Jonge: 37.43.

De laatste 4 zaterdagen was het baggerweer: wind en regen of natte sneeuw. Vandaag echter scheen de zon en was het super lekker weer om te lopen én om een wedstrijd te organiseren. Het was dan ook een mooie dag en dat vonden velen van de 525 ingeschreven lopers ook.

Op de hoofdafstand, de halve marathon, ging Gayri Hawery er net als vorig jaar als een haas vandoor. Met een flinke voorsprong ging hij de baan af, op weg om als eerste door te komen bij de premiesprint na 5 km. Tenminste, de toeschouwers verwachtten hem daar als eerste te zien doorkomen. Maar hazen winnen niet vaak: het was Gertjan Liefers die de prijs (een Alpentab “7 tablet, beschikbaar gesteld door Atlantisdata) opstreek. De voorsprong op Gayri was daar al enorm. Bij de dames was al snel duidelijk dat Hellen de Vries de snelste was. Het was ook aangekondigd: ze ging voor een p.r (onder 1.22.40) en dat zou ook een parcoursrecord betekenen. Ook voor Hellen was er de Alpentab. Dat Gertjan Liefers de wedstrijd zou gaan winnen was dus na 5 km geen verrassing meer. Wel de tijd die hij neer zou zetten. En dat was een hele scherpe: met 1.10.39 staat er nu een dijk van een parcoursrecord. Gayri kon nog net z’n tweede plaats veilig stellen hoewel Andre Knol nog heel dicht bij kwam (1.14.15 om 1.14.19). Bij de mannen 40 was er een fraaie overwinning voor Martijn Schakelaar.De BB-loper uit Hattem (maar met Gemzenbloed) liet zien goed op schema te zitten voor de 60 van Texel: 1.17.50. Jan Pieter Mondria van de Gemzen werd 2e in een vertrouwde 1.19.  

Hellen maakte de verwachtingen waar door bijna 2 minuten van haar p.r af te snoepen. De in loperskringen nog onbekende Jacobien Ruitenberg uit Kampen verraste met een tweede plaats. Maar dat onbekende zou wel eens van korte duur kunnen zijn want met zo’n talent gaat ze op korte termijn wedstrijden winnen. Anja Esveldt (bijna 50) liep met 1.38 ook een dijk van een halve marathon.

Op de 10 km hadden we weer de meeste deelnemers. En ook nog eens een sterk deelnemersveld. Dit jaar maar liefst 25 lopers onder de 40 minuten. De winnaar was dezelfde als vorig jaar: Erik Leusink van het Hoogeveense HAC’63. Met 32.48 was hij precies 9 tellen sneller dan vorig jaar. Volgend jaar nog 10 seconden sneller en het parcoursrecord is van hem. BB-lopers Arne Mulder en Erik Slomp werden 2 en 3 met tijden net in de 33. Berthold Berger zelf liep ook weer ouderwets. Een insider had 33.59 aangekondigd en hij zat er maar 1 seconde naast: 33.58. Een eerste plaats bij de mannen 40, met de in noordelijke kringen bekende loper Wim Opten op een goede tweede plaats. Bij de vrouwen ging de overwinning ook naar HAC’63: Anouk Lindenholz liep een hele sterke 37.43, zoals gezegd een parcoursrecord. We zien haar nog wel verder groeien als loopster. Maureen Houtman (Gemzen) stond met haar tweede plaats net als vorig jaar op het podium bij de vrouwen. Linda Eektimmerman (PEC 1910) completeerde het podium. Bij de vrouwen 40 eisten de beide Cialfo-dames Saskia Schutte en Anne van Schuppen de plaatsen 1 en 2 op. Ook hier nog een atlete van HAC’63 op het podium: Cathy van Es.

Op de 5 km kwam men dit jaar niet in de buurt van de parcoursrecords. Janoah Bovenhuis wist een spannende wedstrijd in zijn voordeel te beslissen: met 4 seconden voorsprong op Jippe Laschuit (van 2000 !) en 7 seconden op Remko Akse was hij in 17.46 het eerst binnen. Bij de vrouwen 2 atletes van PEC 1910 op de hoogste treden van het podium: Anita Reimert eiste de eerste plaats op in 20.46, Hermie Drenth werd fraai tweede in 22.36 voor Sandra Hofstra van AV NOP. Ook prima prestaties van enkele jeugdige Gemzen: Jurian Onderdijk (19) scoorde 19.36, Wilco Jonker (16) liet de klokken stilstaan op 20.57 en Arnout Mak (ook 16) op 21.54. Knap! Nog knapper was de 21.19 van de 10-jarige Jim van Emmerik (Cialfo) !

Jim koos voor het langere werk en liet de 1000 meter over aan z’n broer Sam. Die pakte de overwinning in 3.42, voor Jelte Falkena uit Swifterbant. Met een enorme eindsprint wist Jesse Hanekamp de derde plaats te bemachtigen. Bij de meisjes was het Myrthe Renshoff die de wedstrijd naar haar hand zette. Met 3.50 (kon wel eens een p.r zijn)  bleef ze Evi Falkena en Tessa Harbrink voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De organisatie en de sponsor kijken tevreden terug op een mooie dag.

19 januari 2014: zeer geslaagde loop !

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Atlantisdata Zwolse Bos Loop: ruim 30% meer deelnemers dan de vorige edities, prachtig weer en tevreden deelnemers. Bovendien werden er 2 parcoursrecords gevestigd. Het liep dan ook allemaal weer zeer gesmeerd.

Het ene parcoursrecord wat verbeterd werd was op de hoofdafstand, de halve marathon. De 23 jarige Gayri Hawey van Spirit uit Lelystad verbeterde het parcoursrecord van Edwin Slijkhuis met precies een minuut: 1.12.11. Weggeschoten door Andrew van der Haar van Atlantis data, ging Hawery, zoals altijd lopend in een shirt waarin nederlandse atleten ooit liepen bij een Olympische Spelen of WK, er als een speer vandoor. Nu is dat ook zijn handelsmerk en hij moet die snelle start nog wel eens bekopen. Maar nu niet; met een voorsprong van 150 meter wist hij de premiesprint na ruim 5 km te winnen. Het leverde hem een mobiele telefoon op, beschikbaar gesteld door de sponsor. Daarna bouwde hij zijn voorsprong gestaag uit en won uiteindelijk met een voorsprong van 1,5 minuut op de zeer sterk lopende Ronald Derksen van AV Veluwe. Kort daarachter legde Peter Bruinsma van Athletics Nijverdal beslag op de 3e plaats.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Henriët Koornberg van PEC 1910. Ook zij pakte de premiesprint (ook een telefoon). Op een keurige tweede plaats finishte Hermine van ’t Hul, trainster van de Loopgroep Elburg van De Gemzen. 23 tellen daarachter werd Lotte van de Put uit Deventer derde.

Het andere parcoursrecord werd op de 5 km gelopen door Hellen de Vries van PEC 1910. Zij noteerde 18.51 en zette daarmee het record een stuk scherper. Lisa van Dijk uit Hattem verraste met een mooie tweede plaats (21.03) voor Tamara Pleiter uit Heerde. 
Bas Mekking deed bij de mannen een aanval op zijn eigen parcoursrecord (16.25). Hij strandde op 15 seconden. Ook Dick Elzenga van AV Veluwe bleef nog binnen de 17 minuten. Op een hele mooie derde plaats eindigde de pas 16 jarige Thijs Doornwaard uit Heerde. En dat deed hij in een hele knappe 17.37. Thijs, in z’n pupillentijd Gemzenlid, doet de laatste tijd weer regelmatig mee aan 5 km wedstrijden en dat gaat hem heel goed af.  

De jeugd kon zich uitleven op een 1000 meter op de atletiekbaan. Elisa Nap (9 jr) van De Gemzen won bij de meisjes in een mooie 4.10. Ze bleef haar clubgenote Myrthe Renshoff 2 seconden voor. Janouk Kroes van Cialfo zat daar weer een seconden achter en werd derde. Sam van Emmerik, ook Cialfo, was onbetwist de snelste bij de jongens: 3.58. Merijn Renshoff pakte knap de tweede plaats en de derde plaats was voor Guido Slenders uit Dronten.

En dan  was daar nog de 10 km, de afstand met de meeste deelnemers. Hier stond veel kwaliteit aan de start. Dat vertaalde zich in de uitslag: 23 mannen bleven onder de 40 minuten en zelfs 9 onder de 35. Er was er één die onder de 33 minuten bleef: Erik Leusink van HAC ’63 uit Hoogeveen won in 32.57. De BB Lopers Joep Emmen en Erik Slomp bleven nog binnen de minuut op 2 en 3. Clubgenoot Henk Smalbrugge was bij de mannen 40 in 34.30 ook heel snel. Anne van Schuppen (Cialfo) liet zien dat er nog steed rekening met haar gehouden moet worden. Als 53-jarige was ze nog steeds alle andere vrouwen de baas, hoewel Lieve Tollet (BB Lopers) in 40.54 slechts op 6 seconden volgde. Tess Boekema zat daar weer kort achter. Gemzen-atlete Maureen Houtman blijft progressie boeken: met 43.46 werd ze derde in de categorie vrouwen.

Bij de uitslagen zijn vele foto's te vinden van dit prachtige evenement.

8 november 2013: Atlantis Data nieuwe sponsor !

Drie jaar lang is Puur! de sponsor geweest van de Zwolse Bos Loop. In die drie jaar hebben we het deelnemersaantal zien groeien van 250 naar 400. Het is een wedstrijd die weer op de agenda staat van de lopers. Puur! gaat zich vanaf nu echter richten op sponsoring van enkele talentvolle atleten. Dat betekende dat we weer op zoek moesten naar een nieuwe sponsor. En ondanks de crisistijd leverde een oproep in De Schaapskooi twee reacties op. Wij zijn blij dat we kunnen melden dat Atlantis Data de nieuwe sponsor is van de Zwolse Bos Loop.

Wat is Atlantis Data?
Atlantis Data is een jonge onderneming die gespecialiseerd in zakelijk internet en zakelijke (vaste en mobiele) telefonie oplossingen voor bedrijven van 5 tot 150 medewerkers.  Daarbij wordt een aanzienlijke besparing op de bedrijfstelefoniekosten gegarandeerd. Bekijk de website: www.atlantisdata.nl

Samen met Atlantis Data proberen wij de Zwolse Bos Loop verder te laten groeien. Wij hebben daar alle vertrouwen in.

20 januari 2013: Winterse Puur! Zwolse Bos Loop (verslag editie 2013)

De temperatuurmeters gaven 3 graden vorst aan en de stevige oostenwind maakte dat de gevoelstemperatuur daar nog weer enkele graden onder lag. Maar hoezo koud? er sneuvelden maar liefst 4 van de 6 parcoursrecords en er werd nog menig persoonlijk record gelopen. Dat was vooral te danken aan sponsor Bas Mekking en erelid Lambert Dijkslag die afgelopen week 8 km betonpad in het bos hadden geveegd en de atletiekbaan goed beloopbaar hadden gemaakt. Daardoor konden de lopers op volle snelheid blijven lopen.

Een kleine 400 lopers waren naar Heerde gekomen om een prestatie neer te zetten en om te genieten van de prachtige omgeving. Zonder uitzondering was men vol lof over de organisatie en over het schitterende parcours.

Parcoursrecord Edwin Slijkhuis
De hoofdafstand, de halve marathon, werd gewonnen door Edwin Slijkhuis van Vitalis. Vorig jaar won hij de 10 km, nu koos hij voor de langste afstand. Na 5 km ging er een trio aan de leiding; Edwin Slijkhuis, Johan Kats en Peter Bruinsma. Bij de doorkomst na 5200 meter lag er een premie te wachten voor de loper en loopster die dat punt als eerste passeerden. Het was Johan Kats die een demarrage plaatste en de premie opstreek. Bij de vrouwen hoefde Jacqueline Rustidge niet te sprinten, zij ging op dat moment al ruim aan de leiding. In het verloop van de wedstrijd nam Edwin geleidelijk aan afstand van de rest van het veld om uiteindelijk in 1.13.11 te finishen; een parcoursrecord!. Op bijna 2,5 minuut legde Johan Kats beslag op de 2e plaats (eerste M40) en derde werd Rik Wolswinkel die Peter Bruinsma (2e M40) nog voorbij was gegaan. Op de vijfde plaats kwam thuisloper Martijn Schakelaar binnen in een prima 1.17.19 en als zesde (3e M40) Bennie Thunker van Isala’96.

Jacqueline Rustidge klasse apart
Zoals na 5 km al duidelijk was, liep Jacqueline Rustidge (als V40!) van Isala ’96 onbedreigd naar de zege bij de vrouwen. In 1.24.55 wist zij het parcoursrecord van Irma Heeren met 24 seconden te verbeteren. Henriette Koornberg van AV PEC 1910 werd op ruime afstand 2e en was eerste in de klasse tot 40 jaar. Marianne van der Veen kwam als derde binnen en als vierde (en 2e bij de V40) konden we Annet Bultman van De Gemzen begroeten. Op 5 en 6 eindigden Zehra Dede en Jolanda Bonthuis (3e V40).

10 km: Arne Mulder weer snel, Gerard Kroes verrast!
Op de 10 km liet Arne Mulder (BB Lopers) zien dat hij een week na Egmond (waar hij de halve in 1.09 liep) alweer kon knallen. Met 32.38 liep hij een dik parcoursrecord. Coming man Albert Meijer van Running 2000 had 40 seconden meer nodig en Falco Olivier werd derde bij de mannen. Gerard Kroes (Cialfo) verraste bij de manen 40 door in een uitstekende 36.42 te winnen. Koen Martens uit Nijmegen werd tweede in deze klasse en als derde eindigde Henk Wolf uit Lelystad.

Anne van Schuppen nog altijd niet te kloppen!
Bij de vrouwen was Anne van Schuppen (V40, ja eigenlijk V50!) ruim de snelste. In 40.44  bleef ze Tess Boekema (BB-lopers) een ruime minuut voor. Tess was daar erg blij mee want het was niet alleen de eerste plaats in de klasse tot 40 jaar, ze liep ook een mooi persoonlijk record. Derde in de wedstrijd en tweede bij de V40 werd Saskia Schutte, gevolgd door Erna van Es, Renata Veldman en Reinia Kwant (3e V40).

Jeugd regeert op de 5 km!
Ook op de 5 km werd een parcoursrecord gelopen. Bij de vrouwen liep de nog maar 15-jarige Gerber Loman van buurvereniging Cialfo bijna 2 minuten van het oude record af. In 20.24 bleef ze Karina Willems van de BB-lopers een dikke halve minuut voor. Derde bij de vrouwen eindigde Linda Eektimmerman van AV PEC.  Clubgenoot Rubin Vos (ook nog maar 16 jaar) was de snelste van allemaal, hij raffelde de afstand af in 17.39. Jurian Onderdijk (17 jaar) van De Gemzen wist de strijd om de 2e plaats in de sprint te winnen van Michiel Scholten; 19.46 om 19.47.

1000 meter: van Emmerikjes boven !
Voor de jeugd tot 12 jaar was er een 1000 meter op de atletiekbaan. En het was hier weer van Emmerikjes boven. De Cialfo-atleetjes konden de hoogste treden van het podium weer beklimmen. Bij de meisjes werd Desi van Emmerik ruim eerste in een mooie 3.44, gevolgd door zus Emma, die Iris Gils nipt voorbleef. Bij de jongens won de 8-jarige Sam van Emmerik  in 4.10 en daar werd Jesse Hanekamp tweede en Merijn Renshoff derde.

klik hier voor alle uitslagen 

16 januari 2013: Bas, Lambert en Wilcon: BEDANKT !!!

Dankzij sponsor Bas Mekking en dankzij ons erelid Lambert Dijkslag kan de Puur! Zwolse Bos Loop zaterdag gewoon doorgaan. Deze beide mannen hebben namelijk vandaag het hele betonpad goed beloopbaar gemaakt door de sneeuw weg te blazen resp. weg te vegen, Wilcon, het verhuurbedrijf uit Heerde, had de apparatuur als sponsoring ter beschikking gesteld. TOP! Het betonpad slingert zich door de witte wereld; een sprookjesachtig gezicht. 

 

15 januari 2013: iets meer sneeuw dan gehoopt
We zijn een dag en 10 cm sneeuw verder. Ja, "iets" meer dan aangekondigd. We moeten zien hoe we dit wegkrijgen, cq. hoe we het parcours goed beloopbaar kunnen maken. De baan, de wegen en de gewone fietspaden zullen niet het probleem zijn, maar het betonpad van 8 km door het bos (waar niet geveegd en niet gestrooid wordt) wel. Maar we blijven optimistisch en gaan ervan uit dat het gewoon doorgaat. Hou wel deze site in de gaten. 

14 januari 2013: winterse Puur! Zwolse Bos Loop
We krijgen zaterdag een mooie winterdag met, zoals het nu lijkt, prima loopweer. Wel koud dus, maar we hebben gister in Egmond kunnen zien dat er ook dan uitstekende tijden gelopen kunnen worden. Er wordt wat sneeuw voorspeld voor morgen, maar we gaan ervan uit dat dit geen problemen geeft voor zaterdag. Het maakt het decors waarin gelopen wordt alleen maar mooier. 

6 januari 2013: voorinschrijving loopt voortvarend / elektronische tijd
We hopen dat de premies voor de parkoersrecords zullen leiden tot een mooie strijd en tot snelle tijden (en records). Eén record lijkt in ieder geval gebroken te gaan worden en dat is het deelnemersrecord. Twee weken voor de loop zitten we op een plus van 25% ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat dus richting 500. Om iedereen een netto-tijd te kunnen geven maken we gebruik van chips. (Ipico-chips). Deze chip krijg je bij het afhalen van je startnummer. Direct na de finish moet de chip weer ingeleverd worden. 

21-1-2012: Zeer geslaagde 30e editie!

Het was weer druk zaterdag op en rond onze Lambert Dijkslagbaan. Ondanks het wat mindere weer konden we ruim 400 inschrijvingen noteren en sinds 1985 zijn er dat niet zoveel geweest. En dat ondanks de wind en af en toe wat regen. De hoofdafstand, de halve marathon, werd gewonnen door Simon Visser van Isala ’96 uit Kampen. Vorig jaar werd Simon nog derde in 1.16.28, maar was nu beduidend sneller. Met een prachtig persoonlijk record van 1.13.41 bleef hij de 40 plussers Johan Kats (Daventria) en Ronald Derksen (AV Veluwe) ruim voor. Jeroen Bonhof van de BB-lopers eindigde als vierde en ook hij deed dat met een p.r. Ook Bennie Thunker (Isala ’96) en Martijn Schakelaar (Gemzen) mochten met tijden in de 1.17 op dit pittige maar prachtige parkoers tevreden zijn met de geleverde prestatie.

Bij de vrouwen stond niemand minder dan Irma Heeren (Athlos) aan de start. Deze voormalige wereldtopper op de duathlon (maar ook de halve liep ze ooit in 1.10) loopt voor haar plezier nog lekker mee en in een zeer vlakke race voltooide ze de race in 1.25. Saskia Schutte van Cialfo werd tweede in een mooie 1.29.  

Puur! Premiesprint

Een noviteit op deze halve marathon was de Puur! Premiesprint. Sponsor Bas Mekking had een extra premie beschikbaar gesteld voor de eerste loper en loopster die de eerste ronde van ruim 5 km het snelst voltooiden. Simon Visser won het in de sprint van de uiteindelijke nummers 2 en 3 en Irma Heeren had daar al afstand genomen van haar concurrentes.

10 km

Zoals ook bij andere lopen het geval stonden er de 10 km weer de meeste lopers aan de start. En zij maakten er een mooie wedstrijd van. Edwin Slijkhuis van Vitalis nam wel direct de kop, maar een achtervolgende groep met Arne Mulder, Koen Henkes, Rob Detert Oude Wene en Hans Lindeboom waren nooit ver weg. Toch wist Edwin voorsprong uit te bouwen naar 200 meter en hij finishte in een hele mooie 33.15. Arne wist in de eindsprint de met voorsprong de baan opkomende Koen nog net te verschalken. Hellen de Vries van PEC 1910 was bij de vrouwen duidelijk de snelste met 40.16, voor Anne van Schuppen  en Margje Timmerman. 

5 km

Op de 5 km was onze eigen jeugdige Gems Anne Meiberg (14 jaar) de snelste bij de vrouwen. Met 24.12 bleef ze Marjan Dickhof en José Bosch nipt voor. De in een prima vorm stekende André Plette was op deze afstand iedereen de baas en finishte in 16.43, een klein minuutje voor Jan van Ommen en een kleine twee minuten voor Gert-Jan Tichelaar. De meest opvallende prestatie was wellicht de 24.53 die de pas elfjarige Bas Steenkamp liep.  Maar ook de 21.24 van de 16-jarge Gems Jurian Onderdijk mocht er zijn, terwijl Gerrit Doornwaard (47) met 20.01 liet zien het hardlopen nog niet verleerd te zijn.

1000 meter baanloop

De jeugd begon met een 1000 meter op de baan. Tweelingzussen Desi en Emma van Emmerik van Cialfo werden hier 1 en 3 en daartussenin eindigde Lianne Vink van Isala ’96.  Dano van Mierlo (ook Isala ’96) was duidelijk de snelste bij de jongens. Hij bleef clubgenoot Joris Jansen en Joy van Dalfzen uit Genemuiden ruim voor.