dalli-run nieuws

September 2018: parcours gecertificeerd!
Het is gelukt, de parcoursen van de dalli-run zijn gecertificeerd. Door start en finish wat te verschuiven en een andere eerste kilometer zijn de afstanden nu exact. Dus nóg een reden om mee te doen aan de dalli-run!

30 oktober 2017: hoe zit het nou met de afstanden?
Je hoort na afloop van de dalli-run nog wel eens "de afstanden zijn veel te kort".  Dat is niet zo. Ja, de 5 km komt 20 meter te kort en de 15 km 60, maar de 10 km is 10.007 meter (officieel gemeten). We hebben het vorige week zelf vastgesteld tijdens een test: de GPS (Garmin) mist bepaalde stukken in het bos. Je kan het ook terugzien aan je kilometertijden. We hopen volgend jaar alle afstanden tot op de meter nauwkeurig te kunnen laten lopen (dus 5000, 10.000 en 15.000 meter), maar we zijn wel gebonden aan een vaste finishplaats en kunnen met de start niet zo veel kanten op. Dus zullen we het onderweg ergens moeten vinden en dat is niet eenvoudig.

Verslag 2017

Er werd hard gelopen bij de 35e dalli-run. Met name op de 10 en 15 km waren de winnende tijden van een hoog gehalte. Maar ook de jongste jeugd kwam goed voor de dag. Met bijna 800 deelnemers was het wederom een geslaagde loop. 

Om 10.20 uur werden de meisjes t/m 8 jaar weggeschoten door Robert Eikelboom van dalli. Aangemoedigd door papa's en mama's, opa's en oma's liepen zij een ronde van 700 meter. Het was Sara Kwakkel die er geen gras over liet groeien en iedereen haar hielen liet zien. In 2.43 passeerde ze de finishlijn en zo snel was er de laatste jaren niet meer gelopen bij de meisjes. Zus Merle liet zien dat het hardlopen bij de Kwakkels in de genen zit, zij werd 2e in 2.58 en het Gemzenpodium werd vol gemaakt door Magali Kanis die nipt boven de 3 minuten bleef. 

Bij de jongens t/m 8 jaar zagen we dezelfde winnaar als vorig jaar: Noud Kanis van Isala '96 uit Kampen. Dit jaar was hij 4 seconden sneller: 2.36. Daarmee bleef hij Jonathan Oosterwijk uit Wezep 5 seconden voor. Verrassende 3e werd Rens Draaijer uit Heerde. 

Om 10.40 uur gingen de jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar tegelijk van start voor hun 2 ronden van 700 meter. Bengt Veldhuis en Esmee Vis legden er vanaf het begin een hoog tempo op en namen al snel afstand van de rest van het veld. In de eindsprint bleef Bengt Esmee nipt voor maar voor beiden was er dus een fraaie eerste plaats. En net als bij de 700 meter was er op de 1400 meter bij de meisjes een compleet Gemzenpodium. Elodie van Arken werd namelijk keurig 2e en Fleur Gerrits eiste de 3e plaats voor zich op door Mente Kommer in een felle eindsprint met een paar centimeter te verslaan. Bij de jongens was er een mooie 2e plaats voor Hendrik Olthuis die met 5.14 ook nog een tempo liep van 16 km per uur. De 3e plaats bij de jongens was voor Niels Berger uit Zwolle die Jonas Bakker van De Gemzen net van het podium hield. 

Op de 5 km stonden ruim 250 lopers aan het vertrek. Een aantrekkelijk rondje om te lopen, hoewel de lopers in het begin (aan de Kolthoornseweg en de Kromme Allee) de stevige wind wel tegen hadden. Daar stond tegenover dat de laatste 2 km met de wind in de rug gingen en dat zorgde toch wel weer voor mooie tijden. Na 1 km nam Rienk Davelaar uit Voorthuizen de kop en nam langzaam maar zeker een mooie voorsprong op een groep van zo'n 7 lopers die elkaars beschutting opzochten. Halverwege de wedstrijd nam Kibrom Hadgu van de Warmlopers uit Zwolle afstand van het groepje, maar Rienk was toen al onbereikbaar. Rienk finishte in een fraaie 16.47, voor Kibrom in 17.14. De 3e plaats was voor Jens Tybout van Isala '96 die in de laatste meters Berthold Berger van een podiumplaats afhield. Daarachter waren er fraaie tijden te zien voor de 50- en 60-plussers Jan Pieter Mondria, Rob van de Graaf, Gertjan Tichelaar, Willem de Weerdt, Tjibbe de Vries, Hans Bronsink en Jan Hollak.

Bij de vrouwen was er ook een snelle winnende tijd: Hellen Berger-de Vries (BB Lopers) liep met 17.56 een tijd van hoog niveau. Ze liet daarmee zien weer goed in vorm te zijn. Op gepaste afstand, maar nog altijd snelle 19.07 eiste clubgenote Lieve Tollet de 2e plaats op. Larissa Mars van Vitalis uit Groningen werd knap derde in (netto) 19.47. Op deze 5 km liepen ook enkele medewerkers van dalli mee die middels een speciale clinic van De Gemzen in 8 weken tijd werden klaargestoomd voor deze loop. Gerhard, Bastiaan, Bertil, Henry, Roelof en Carolien volbrachten de afstand allemaal in een tijd die sneller was dan ze vooraf voor mogelijk hielden. 

Een groot deelnemersveld ging daarna van start op de 10 km. En ook voor de 10 had De Gemzen een speciale clinic georganiseerd. Deze was erop gericht om een snelle 10 te lopen. Het lukte de een wel, de ander niet. Maar er waren wel de nodige persoonlijke records op dit toch wel lastige parcours en dat is een goed teken. Aan de start ook Erik Slomp van de BB-lopers. Liep hij vorige week bij de Stadshagenrun nog een beetje met de rem erop (34.42), nu ging het vanaf het begin in een hoog tempo. Niemand kon Erik volgen en met een snelle laatste kilometer van 3.15 bracht hij een prachtige 33.35 op de klokken, een parcoursrecord! Op plaats 2 en 3 gingen Tim den Besten uit Elburg en Jan Pullen (BB Lopers) een tijd gelijk op. Maar gaandeweg de wedstrijd nam Tim toch afstand van Jan en ze kwamen als 2 en 3 over de finish in fraaie tijden: 34.32 om 35.19. Beste Gems op deze afstand was Ewout de Vos die voor het eerste onder de 37 minuten dook: 36.55. Ook de Gemzen Gerco van den Brink, Jeroen Kwakkel, Dennis Mensink, Klaas Draaijer, Herman Zwerver, Hubert Bögemann, Janko van Arken en André van de Wetering waren voorin het veld te vinden.

Bij de vrouwen was er een fraai blauwgekleurd Gemzenpodium. En dat podium was na 1 km al wel zo'n beetje ingevuld. Maureen Houtman liet er namelijk geen gras over groeien en ging in een strak tempo van start. Na 2 km had ze een voorsprong van een kleine 100 meter en dat werd langzaam groter. Op de finishlijn noteerde Maureen een prima 41.10. Op de plaatsen 2 en 3 vochten Annet Bultman en Monique Fibbe een mooi duel uit die in het voordeel van Annet werd beslist: 42.05 om 42.22. Ook Erna van Es-Keen en Hetty Wierenga-Groen zaten met een 5e en 8e plaats overall mooi voorin.

 

 

De slotafstand was de 15 km. Hier was de hoeveelheid deelnemers wat minder. Maar het niveau was hoog. Zeker waar het de winnaar betrof: thuisloper Bas Mekking nam direct de leiding en liep in z'n eentje naar een hele snelle 51.54. Bas wil begin december bij de Montferlandrun nog sneller. De winnaar van 2 jaar geleden, Henry Visscher uit Rouveen, liet ook zien in goede doen te zijn. Met 54.57 bleef hij ruim onder z'n winnende tijd van 2 jaar geleden maar op Bas Mekking stond geen maat deze keer. Arjel de Vries van Hanzesport liep een mooie opbouwende race. Kwam hij na het aanlooprondje van 4,2 km nog als 6e door, in het tweede deel werkte hij zich op naar de 3e plaats. Renate Bredenoort van het Delta Lloyd Running Team won bij de vrouwen tot haar eigen verrassing. In 1.10.42 was ze het eerst bij de finish. Ook verrast over haar podiumplaats was Christien Harm uit Heerde: 1.13.39. Jessica Brinkhorst uit Twello, vaker aan de start bij wedstrijden van De Gemzen en langzaam weer in vorm aan het komen, liep naar een mooie 3e plaats. 

De eerste 3 jongens en meisjes werden na afloop beloond met een mooi bekertje en de eerste 3 mannen en vrouwen op de 5, 10 en 15 km met een nuttig wasmiddelenpakket, beschikbaar gesteld door sponsor dalli. 

Hoewel de organisatie had gehoopt op iets meer deelnemers, kon men tevreden zijn over het verloop van deze dalli-run.

                  Een beeld van de 10 km: Erik Slomp heeft na 700 meter al een gat geslagen

 Verslag 2016:

De dalli-run en mooi najaarsweer; dat is een combinatie die bij elkaar hoort. Met een enkele uitzondering is het altijd goed weer, maar gister waren de omstandigheden echt ideaal. Zowel voor de lopers als voor de organisatie. En dat leverde hele mooie prestaties op, er sneuvelden vele persoonlijke records.

De 34e dalli-run leverde 954 inschrijvingen op, dat zijn er 80 meer dan vorig jaar. Dat betekende dat alle afstanden goed waren bezet en dat je van goed huize moest komen om een top-3 klassering neer te zetten. Dat lukte in totaal 4 Gemzen.

De wedstrijd werd zoals altijd geopend door de kinderen t/m 8 jaar. Zij lopen een ronde van ca. 700 meter. Het is altijd even spannend wie je dan als eerste weer de Zuppeldseweg op ziet komen. Bij de meisjes was dat Mees van der Knokke van PEC 1910 uit Zwolle. Zij hield haar voorsprong vast en lag op de meet 7 seconden voor op Mente Kommer van De Gemzen. De derde plaats was voor Eva Boldewijn uit Staphorst. De Gemsjes Naomi Blankvoort, Suze Haverkamp, Sanne Diender en Roos Hollander zaten daar weer net achter.  

 

Bij de jongens liet Noud Kanis van Isala ’96 het hele veld achter zich. 4 seconden daarachter was het Silvan van Hussel van AV Nijkerk die tweede werd, terwijl Jasper Burghout uit Apeldoorn naar een mooie derde laats liep. Thomas Wolf en Stan Stijf van De Gemzen eindigden ook fraai in de top 10.

 

 

 

 

Dan was het de beurt aan de jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. Voor het laatst mochten ze uitkomen op deze afstand; de tweeling Sam en Jim van Emmerik van Cialfo. Met z’n tweeën bepaalden ze de wedstrijd om uiteindelijk met bijna een halve minuut voorsprong te finishen. Sam won deze keer. Volgend jaar zijn ze 13 en wacht de 5 km. Bengt Veldhuis uit Zwolle was de derde jongen die hier over de meet kwam. De meiden waren trouwens goed op deze afstand, want de top-10 bestond uit 6 meiden! Als eerste was het Julia de Vries van Athletics Nijverdal, die Tessa Harbrink van PEC 1910 nipt voorbleef. Clubgenote Sara Meijer finishte als derde. 7 Gemzen-pupillen eindigden bij de eerste vijftien.

Om 11.00 uur ging de 5 km van start met maar liefst 250 lopers. En de 5 km is allang niet meer de afstand voor de beginner of voor mensen die maar 1 x in de week lopen. Het is ook populair bij baanatleten en lange afstand lopers die werken aan de snelheid. Thijs Doornwaard (De Gemzen) is een baanatleet die terug kan kijken op een geweldig seizoen. Door een blessure kwam zijn seizoen laat op gang maar vervolgens was hij beter dan ooit. En nu past zo’n 5 km mooi in aanloop naar het cross-seizoen. De eerste km ging met de rem erop. Na 2 km was er een voorsprong van nog maar 10 meter op Willard Bredewold, terwijl Jens Thybout en Pepijn Bijsterbosch iets meer toe moesten geven. Maar na 3 km ging het gas erop bij Thijs en met een hele snelle laatste kilometer liet hij  klok stilstaan op 16.08. Slechts Wilfred van Holst en Hans Lindeboom waren ooit sneller. Willard Bleef ook mooi onder de 17: 16.52. Uit de achtergrond was echter topatlete Ilse Pol op komen zetten. Met een heel sterk tweede deel werd zij derde in totaal en 1e dame: 17.16. En dat was wel een parcoursrecord, zo snel was er bij de dames niet eerder gelopen. Jens Thybout legde beslag op de derde plaats en motorcoureur Pepijn Bijsterbosch kwam als vierde binnen in een hele snelle 17.42. Hij liet zien dat topcoureurs over een uitstekende algehele conditie beschikken. Bij de vrouwen was het Tamara Pleiter uit Heerde die in de eindsprint Lisa van Dijk uit Hattem aftroefde. 
Een opmerkelijke prestatie leverde de pas 10-jarige Gemzenpupil Esmeé Vis; zij werd 5e bij de dames in een hele knappe 21.33. Verder lieten de jonge Gemzen Gijs van de Wetering (14) en Stef Mensink (15) ook hele mooie tijden noteren. Zij zijn sinds kort lid en hun optreden gister was veelbelovend.
Onder de deelnemers ook enkele vrouwen uit Eritrea. Begeleid door enkele leden van de Loopgroep Wezep konden zij deze afstand in vrijheid lopen.

Na de 5 km was er de 10. Op deze afstand de meeste deelnemers, meer dan 350. Al snel zonderden zich 3 lopers af van de rest van het veld om vervolgens tot de laatste kilometer bij elkaar te blijven. Bert de Boer, Luis Martin en Bert Ruitenbeek maakten de wedstrijd en in die volgorde finishten ze ook. De winnende tijd was 35.32. De eerste vrouw op deze afstand was Lysanne Aarden van Phoenix uit Utrecht. Met 40.26 bleef ze Maureen Houtman van De Gemzen 1.19 min voor. Sarah Lynn Reuver uit Wijhe kwam 11 seconden later als derde over de streep. Maureen was één van de Gemzenatleten die zich op deze wedstrijd hadden voorbereid middels een speciale clinic. En zij verbeterde haar persoonlijke record ruim. En zij niet alleen; bijna iedereen was sneller dan ooit. 
Een opmerkelijke prestatie leverde Annet Bultman. Deze inmiddels 50jarige Gemzen-atlete verbeterde haar persoonlijk record naar 42.34.

Het slotstuk van de dalli-run is de 15 km. Net als bij de 10 km zonderden hier zich ook al snel 3 atleten af van het veld: Henry Visscher uit Rouveen (de winnaar van vorig jaar), Bas van Beek (Cialfo) en Gerco van den Brink van De Gemzen. Na 5 km lagen ze nog bij elkaar maar 

 

 

 

 

 

 

 

uiteindelijk was het Bas van Beek die de wedstrijd naar zich toetrok en in een mooie 55.01 wist te winnen. Gerco van den Brink liep in zijn eerste 15 km wedstrijd naar een hele knappe 55.27, terwijl Henry Visscher met 55.30 derde werd. Zijn winnende tijd vorig jaar was 2 minuten langzamer.

Jacqueline Rustidge (Isala ’96) was weer eens een klasse apart bij de vrouwen. Bij de eerste doorkomst (na 4,2) km had ze al 1,5 minuut voorsprong op de nummer 2; Emma den Otter uit Apeldoorn, die een prima wedstrijd liep. Het verschil liep uiteindelijk op naar 3.18 (1.01.22 om 1.03.40). Henriët Koornberg (PEC 1910) werd fraai derde (1.06.27).

Zaterdag 1 oktober 2016: parcours verbeterd

Over 4 weken staat de Dallirun weer op het programma. 't Is alweer de 34e editie van onze populairste loop. De bomen langs de route zijn eind oktober op z'n mooist en dat levert ieder jaar weer prachtige plaatjes op. Het asfalt op de eerste kilometers en in de laatste honderden meters was niet best meer. Daarom heeft de Gemeente afgelopen weken het fietspad totaal vernieuwd, Dit is nu een prachtig betonpad geworden van 2 1/2 meter breed. En de finishstraat is voorzien van mooi nieuw, strak asfalt. Als dat geen mooie tijden oplevert!

 

 

 

 

 

Vrijdag 17 juni 2016: inschrijving Dallirun 2016 geopend!
Op zaterdag 29 oktober organiseren wij de 34e Dallirun. Het lijkt nog ver weg, maar de eerste plannen voor het najaar worden al weer gemaakt. Daarom hebben we de inschrijving vandaag geopend!

Verslag 2015
Het was vandaag weer volop genieten bij de 33e Dallirun. Schitterend weer, veel deelnemers en een in prachtige herfstkleuren getooid parcours. En hoewel het voor sommigen misschien wat aan de warme kant was, werden er weer de nodige persoonlijke records verbeterd. Niet alleen de winnaars kwamen juichend over de finish.

De meisjes t/m 8 jaar waren het eerst aan de beurt. De overwinning ging hier naar Zwolle; Sara Meijer van PEC 1910 legde de 700 meter af in 2.45. Ze werd op 9 seconden gevolgd door de beide Gemzen Mente Kommer en Sanne Diender.

Wout Beekman uit Heerde was bij de jongens t/m 8 jaar net als vorig jaar het eerst terug bij de finish. De winnende tijd was dezelfde als bij de meiden: 2.45. Jacco Keizer van De Gemzen werd op 6 seconden knap 2e en Javaj van Bregt uit Wezep op 10 seconden 3e.  De jeugd, de jongste deelnemer van 4 jaar, ging naar huis met een fles wasmiddel, een mooi vaantje en een prachtige medaille.

 De jeugd van 9 t/m 12 jaar mochten een rondje meer lopen: ca. 1400 meter. De beide broers Sam en Jim van Emmerik (Cialfo) voerden vanaf het begin het veld aan uiteindelijk finishte Jim in een hele snelle 4.51. Dat is sneller dan 3.30 per km! Sam deed er precies 5 minuten over en Cas Kanis van Isala’96, bleef met 5.04 dicht in de buurt.

Bij de meisjes was het een spannende strijd; bij de eerste doorkomst was het Tessa Harbrink van PEC die het veld aanvoerde, maar in de 2eronde achterhaalde Silke Wijnstok van De Gemzen haar om met een voorsprong van 7 seconden te finishen (5.14 om 5.21). Julia de Vries van Athletics uit Nijverdal werd fraai derde.

De 5 km was een spannende strijd bij de mannen. Het was Bert de Boer van de BBLopers die vanaf het begin het veld aanvoerde met Jens Tybout (Isala) en Bas Mekking (Gemzen) er kort achter. Bas naderde in de laatste km nog heel kort maar het was Bert die in 16.32 de overwinning opstreek. Bas eindigde als 2e op 4 seconden en Jens moest wat meer afstand toestaan op het laatst: 16.47.

Bij de vrouwen was er minder spanning: Tess Boekema (BBLopers) liet er geen twijfel over bestaan wie de snelste was: met 18.28 bleef ze 4 seconden boven het parcoursrecord van Linda Ooms van vorig jaar. Op een kleine minuut werd clubgenote Lieve Tollet 2e en Irene Bijman van Isala werd derde in precies 20 minuten.

Op deze 5 km zagen we verder mooie prestaties van Roy Woensdregt (Epe): 17.52, de jeugdige lopers Wilco Jonker (Gemzen), Glenn Nijenhuis en Kilian Buitenhuis (Heerde) en de 13 jarige Maud van der Meent (22.50). Rinus Groen (AV Veluwe) voltooide vandaag zijn 1999ste wedstrijd, volgende week volgt nummer 2000.

Op de 10 km, zoals we gewend zijn, de meeste deelnemers. Andre Knol uit Ermelo, al eens winnaarvan deze 10 km, ging de eerste kilometers aan de leiding. Maar op het 5 km punt (in 17.41) had hij gezelschap van Willard Bredewold van de BBLopers. In de kilometers daarna voerde Willard het tempo op en nam afstand van Andre om uiteindelijk te winnen in een mooie 35.17. Martijn Schakelaar (BBLopers) liep de hele wedstrijd op de 3e plaats en noteerde 36.24. Bij de vrouwen een fraaie overwinning voor Maureen Houtman van De Gemzen. Maar daar moest nog wel flink voor gestreden worden. Na 2 km had Maureen al een flinke voorsprong opgebouwd. Maar Henriët Koornberg (PEC) kwam langzaam maar zeker dichterbij. Na 5 km was het verschil nog 13 seconden en bij het ingaan van de laatste km had Henriët Maureen achterhaald. In de laatste kilometer plaatste Maureen echter een versnelling om uiteindelijk te winnen in 42.52. Henriët finishte op 6 seconden. Ciska Jonges uit Apeldoorn werd fraai derde in 44.33.

De deelnemers aan de trainingsclinic voor de Zevenheuvelenloop lieten zien goed op schema te zitten. Er werden diverse persoonlijke records verbroken.  Verder waren er op de 10 km diverse medewerkers van Dalli van de partij; Manuel Morhenn van Dalli Duitsland noteerde een knappe 38.11 en dat zou zeker een 37’er zijn geweest wanneer hij niet door z’n enkel was gegaan in de laatste kilometer.

Op de hoofdafstand, de 15 km, werd de beste prestatie geleverd door de 47-jarige Jacqueline Rustidge van Isala ‘96. Haar 59.24, eerste bij de vrouwen en een 4e plaats overall was van een hoog niveau. Tweede bij de vrouwen werd Marjon Bijsterbosch uit Zwolle in 1.10.38 en op een fraaie 3e plaatst eindigde Gemzenatlete Hetty Wierenga-Groen in 1.11.19.

Henry Visscher uit Rouveen won bij de mannen in 57.26, voor Heerdernaar en oud-winnaar Joris van de Meent (58.06). Een minuut daarachter was er een knappe derde plaats  voor Sjoerd van Westerop  uit Zwolle.

De Gemzenatleten Gertjan Keijl en Janko van Arken stuwden elkaar op naar fraaie persoonlijke besttijden 1.01.21 om 1.01.29. 

Verslag 2014:

Het kan niemand zijn ontgaan dat er gisteren iets te doen was aan de Kamperweg bij Zeepfabriek Dalli. Want: wat was het weer lekker druk bij de 32e dalli-run.  

Ruim 1000 inschrijvingen, verdeeld over 5 afstanden, waarbij de 10 km weer verreweg de meeste deelnemers kende. En de lopers kwamen uit 110 verschillende plaatsen uit nagenoeg alle provincies.

Bij de jeugd t/m 8 jaar was het mooi om te zien dat 5 van de 6 top-3 noteringen naar Gemzen-jeugd ging. Alleen Noah Schotman van Salland wist bij de meisjes met een 2e plaats de Gemzen-hegemonie te doorbreken. Elodie van Arken, vorig jaar nog zesde, verraste nu met een prima eerste plaats. Renske Hanekamp maakte de top-3 bij de meisjes compleet.

Bij de jongens was er een ruime overwinning voor de 7-jarige Wout Beekman. Ook volgend jaar mag hij dus nog in deze categorie lopen. Clubgenoten Kiran Rorije en Timo Hanekamp werden mooi 2 en 3.

De al weer wat oudere jeugd mocht aan de bak voor 1400 meter. Bij de jongens was het Gilles Aarts die meteen de leiding nam en deze niet meer afstond.  Cas Kanis van Isala ’96 gaf 9 seconden toe en Ruben Kas van De Gemzen 12. Desi van Emmerik (Cialfo) heeft al vele ereplaatsen behaald bij wedstrijden van De Gemzen. Ook nu liet ze alle andere meiden haar hielen zien al bleef Julia Eisen uit Zwolle op 3 seconden dichtbij. Iris Gils uit Zwolle werd op enige afstand derde.

Op de 5 km een groot deelnemers-veld, een mengeling van lopers die voor het eerst meededen, van jeugd die langzaamaan naar de wat langere afstanden gaat en van lopers die regelmatig langere wedstrijden lopen maar eens even lekker wilden knallen. Dat laatste deed thuisloper Bas Mekking. Na een snelle start van Frank Eggink uit Zwolle, nam Bas na 2 km het heft in handen. Geleidelijk werd de afstand met de achtervolgers Thijs Doornwaard (Gemzen) en Guus Beking (Hanzesport) groter. Zowel Bas als Thijs bleven ruim onder de 17 minuten: 16.30 om 16.51.

Linda Ooms van AV Veluwe zette bij de vrouwen een hele mooie tijd neer: 18.24. Maar de prestatie van de dag was voor de 14-jarige Floor Doornwaard. Het talent van De Gemzen liep een keurige 19.36. Tamara Pleiter uit Heerde liep naar een prima 3e plaats.

Een opvallende prestatie leverde ook de 62-jarige Cees Vork. De trainingen bij De Gemzen werpen z’n vruchten al af want 23.15 zagen we nog niet eerder of het moet lang geleden zijn. Ook de tijd van de 13-jarige Iris Reurink (25.34) mocht er zijn.

Op de 10 km debuteerde een mooie groep lopers die bij De Gemzen de trainingsclinic “van 5 naar 10” hadden gevolgd. Ze slaagden allemaal met verve. Ook ging een flinke groep lopers van start die bij De Gemzen de trainingsclinic voor de Zevenheuvelen-loop volgen. Voor hen was dit een meetmoment. En die pakte heel goed uit. Menig p.r. werd verbeterd, soms zelfs met bijna 5 minuten. Zij kunnen dus vol vertrouwen naar Nijmegen over een paar weken.

De overwinning op de 10 km ging net als 2 jaar geleden naar Martijn Schakelaar (BB Lopers). In de eindsprint moest Bert Ruitenbeek uit Hooglanderveen zich gewonnen geven. Samen bleven ze de rest van het veld ruim voor. Luis Martin eindigde op gepaste afstand als derde. Een knappe prestatie leverde de 19 jarige Jurian Onderdijk van De Gemzen door in zijn eerste 10 km direct onder de 40 minuten te lopen. Sarah-Lynn Reuver uit Barneveld was bij de vrouwen het eerst binnen. Het was haar eerste overwinning bij een loop van De Gemzen. Op de plaatsen 2 en 3 waren het de Gemzen-atletes Annet Bultman en Erna van Es die beiden een verdienstelijke 45’er noteerden. Op deze afstand ook enkele lopers van Dalli uit het Duitse Stolberg. 

De hoofdafstand, de 15 km, werd in 55.48 een prooi voor Ischa Brentjens uit Apeldoorn. Uit Urk was een flinke groep lopers naar Heerde gekomen om te genieten van de mooie route. Jan Sinke liep ook nog eens behoorlijk hard door op deze afstand 2e te worden. Op de weg terug is Simon Visser uit Kampen. Na een periode van blessureleed was dit weer z’n eerste 15 km. De 58 minuten van nu is nog ver verwijderd van de 52 die hij in 2011 liep, maar het begin is er weer.

Met haar 49 jaar leverde Anja Esveldt van de BB Lopers een bijzondere prestatie door in 1.04 de rest van het vrouwenveld ruim voor te blijven. Corrie Stoker van Flevo Delta liep naar een mooie 2e plaats, gevolgd door Renate Bredenoort uit Vleuten.   

Deze populaire loop werd weer op kundige wijze van commentaar voorzien door de Gemzen-speakers Ronald Nijland en Jan de Bekker.

Al vele jaren, maar dit jaar voor het laatst, is Dicky Looge de verbinding tussen Dalli en De Gemzen. Tijdens de loop werd ze in het zonnetje gezet en bedankt voor al het werk wat ze voor deze loop heeft gedaan. 

Zaterdag 31 Oktober 2015

Het was vandaag weer volop genieten bij de 33e Dallirun. Schitterend weer, veel deelnemers en een in prachtige herfstkleuren getooid parcours. En hoewel het voor sommigen misschien wat aan de warme kant was, werden er weer de nodige persoonlijke records verbeterd. Niet alleen de winnaars kwamen juichend over de finish.

De meisjes t/m 8 jaar waren het eerst aan de beurt. De overwinning ging hier naar Zwolle; Sara Meijer van PEC 1910 legde de 700 meter af in 2.45. Ze werd op 9 seconden gevolgd door de beide Gemzen Mente Kommer en Sanne Diender.

Wout Beekman uit Heerde was bij de jongens t/m 8 jaar net als vorig jaar het eerst terug bij de finish. De winnende tijd was dezelfde als bij de meiden: 2.45. Jacco Keizer van De Gemzen werd op 6 seconden knap 2e en Javaj van Bregt uit Wezep op 10 seconden 3e.  De jeugd, de jongste deelnemer van 4 jaar, ging naar huis met een fles wasmiddel, een mooi vaantje en een prachtige medaille.

 De jeugd van 9 t/m 12 jaar mochten een rondje meer lopen: ca. 1400 meter. De beide broers Sam en Jim van Emmerik (Cialfo) voerden vanaf het begin het veld aan uiteindelijk finishte Jim in een hele snelle 4.51. Dat is sneller dan 3.30 per km! Sam deed er precies 5 minuten over en Cas Kanis van Isala’96, bleef met 5.04 dicht in de buurt.

Bij de meisjes was het een spannende strijd; bij de eerste doorkomst was het Tessa Harbrink van PEC die het veld aanvoerde, maar in de 2eronde achterhaalde Silke Wijnstok van De Gemzen haar om met een voorsprong van 7 seconden te finishen (5.14 om 5.21). Julia de Vries van Athletics uit Nijverdal werd fraai derde.

De 5 km was een spannende strijd bij de mannen. Het was Bert de Boer van de BBLopers die vanaf het begin het veld aanvoerde met Jens Tybout (Isala) en Bas Mekking (Gemzen) er kort achter. Bas naderde in de laatste km nog heel kort maar het was Bert die in 16.32 de overwinning opstreek. Bas eindigde als 2e op 4 seconden en Jens moest wat meer afstand toestaan op het laatst: 16.47.

Bij de vrouwen was er minder spanning: Tess Boekema (BBLopers) liet er geen twijfel over bestaan wie de snelste was: met 18.28 bleef ze 4 seconden boven het parcoursrecord van Linda Ooms van vorig jaar. Op een kleine minuut werd clubgenote Lieve Tollet 2e en Irene Bijman van Isala werd derde in precies 20 minuten.

Op deze 5 km zagen we verder mooie prestaties van Roy Woensdregt (Epe): 17.52, de jeugdige lopers Wilco Jonker (Gemzen), Glenn Nijenhuis en Kilian Buitenhuis (Heerde) en de 13 jarige Maud van der Meent (22.50). Rinus Groen (AV Veluwe) voltooide vandaag zijn 1999ste wedstrijd, volgende week volgt nummer 2000.

Op de 10 km, zoals we gewend zijn, de meeste deelnemers. Andre Knol uit Ermelo, al eens winnaarvan deze 10 km, ging de eerste kilometers aan de leiding. Maar op het 5 km punt (in 17.41) had hij gezelschap van Willard Bredewold van de BBLopers. In de kilometers daarna voerde Willard het tempo op en nam afstand van Andre om uiteindelijk te winnen in een mooie 35.17. Martijn Schakelaar (BBLopers) liep de hele wedstrijd op de 3e plaats en noteerde 36.24. Bij de vrouwen een fraaie overwinning voor Maureen Houtman van De Gemzen. Maar daar moest nog wel flink voor gestreden worden. Na 2 km had Maureen al een flinke voorsprong opgebouwd. Maar Henriët Koornberg (PEC) kwam langzaam maar zeker dichterbij. Na 5 km was het verschil nog 13 seconden en bij het ingaan van de laatste km had Henriët Maureen achterhaald. In de laatste kilometer plaatste Maureen echter een versnelling om uiteindelijk te winnen in 42.52. Henriët finishte op 6 seconden. Ciska Jonges uit Apeldoorn werd fraai derde in 44.33.

De deelnemers aan de trainingsclinic voor de Zevenheuvelenloop lieten zien goed op schema te zitten. Er werden diverse persoonlijke records verbroken.  Verder waren er op de 10 km diverse medewerkers van Dalli van de partij; Manuel Morhenn van Dalli Duitsland noteerde een knappe 38.11 en dat zou zeker een 37’er zijn geweest wanneer hij niet door z’n enkel was gegaan in de laatste kilometer.

Op de hoofdafstand, de 15 km, werd de beste prestatie geleverd door de 47-jarige Jacqueline Rustidge van Isala ‘96. Haar 59.24, eerste bij de vrouwen en een 4e plaats overall was van een hoog niveau. Tweede bij de vrouwen werd Marjon Bijsterbosch uit Zwolle in 1.10.38 en op een fraaie 3e plaatst eindigde Gemzenatlete Hetty Wierenga-Groen in 1.11.19.

Henry Visscher uit Rouveen won bij de mannen in 57.26, voor Heerdernaar en oud-winnaar Joris van de Meent (58.06). Een minuut daarachter was er een knappe derde plaats  voor Sjoerd van Westerop  uit Zwolle.

De Gemzenatleten Gertjan Keijl en Janko van Arken stuwden elkaar op naar fraaie persoonlijke besttijden 1.01.21 om 1.01.29.