Nieuws

Zondag 22 Januari 2017

Het risico van het organiseren van een loop in de winter is dat het winters is. Dat was het gister ook. Dat wil zeggen; de omgeving / het parcours was winters. De omstandigheden (temperaturen, wind, zon) om te lopen waren echter ideaal. Daarom was het genieten geblazen. Ja, het parcours was hier en daar nog wat glad, maar er werden toch persoonlijke records gelopen.

Jeugd
De jeugdlopen waren mager bezet deze keer. Maar de kwaliteit was er niet minder om. Bij de meisjes won Esmee Vis onbedreigd de 1000 meter. Van start tot finish liep ze aan de leiding. Ella van den Bosch bleef ook knap binnen de 4 minuten en werd daarmee tweede en op 3 was het Nina Wolf die daarmee het Gemzen-podium compleet maakte.

Maikel Potkamp was weer een klasse apart bij de jongens. Met 3.35 bracht hij een mooie tijd op de klokken. Hendrik Olthuis pakte netjes de tweede plaats voor Jorn Smalbrugge uit Hasselt.

Op de 400 meter meisjes deed Mente Kommer wat ze vaker doet: winnen. Moest ze bij de Sintloop met 1.27 nog genoegen nemen met 1.27, nu werd ze met 1.28 eerste. Om de andere beide podiumplaatsen werd fel gestreden en was het spannend tot de laatste meter. Het was Sara Kwakkel die Roos Hollander en Noëmi Blankvoort voorbleef. Alle drie Gemzen-dames klokten ze 1.34.

Bij de 400 meter jongens liet Tom Fritsch uit Hattem ook zien looptalent te hebben; met 1.26 bleef hij Hendrik Veerman 3 seconden voor en 6 seconden daar weer achter werd Johan Olthuis fraai 3e.

5 km 
Op de 5 km was Kasper Bisschop van HAC’63 het eerst weer terug op de atletiekbaan. Met 16.35 bleef hij ook heel dicht bij zijn p.r.  Bert de Boer en Michiel Veldman leverden een mooie strijd om de 2e plaats. Uiteindelijk was Bert de snelste in de eindsprint: 17.16 om 17.18.

Bij de dames ging de zege naar Lieve Tollet van de BB Lopers. Met 19.13 bleef ze Lisa van Dijk uit Hattem ruim een halve minuut voor. Lisa werd vorig jaar ook 2e. Met 19.47 was ze wel 6 seconden sneller dan begin december op ditzelfde parcours. Harriët van ’t Oever van de BB Lopers volgde op gepaste afstand als derde. Onder de deelnemers van deze 5 km ook een heel meisjes(voetbal)team van SEH. Nina Grolleman was daarvan het eerst binnen in 26.40. Knap gedaan!

10 km: knappe overwinningen voor Sander Kloosterziel en Mireille Baart
Sander Kloosterziel (18) van AV PEC 1910 stond ditmaal eens aan de start van een 10 km. Op de 5 km liet hij begin december een lage 16 noteren bij de Eurozorg Sintloop. Wat kan hij op de 10, was de vraag. Het antwoord was snel gegeven: ook dat kan hij goed aan. Na 2 km had hij al afstand genomen van de rest van het veld. En met 33.58 was hij de enige loper die binnen de 34 minuten bleef. Rob Detert Oude Weme (AV Veluwe) zette met 34.31 ook een mooie tijd op de klok. Kort daarachter besliste Jan Schra van de BB Lopers de strijd om de derde plaats in zijn voordeel; hij versloeg Rienk Davelaar uit Voorthuizen. Rienk liep netto echter wel een snellere tijd………..: 34.45 om 34.43.

Bij de mannen 40 was er wat onduidelijkheid wie er nu eigenlijk gewonnen had. Maar uiteindelijk was het duidelijk dat Rob van de Graaf van HAC ’63 de snelste was. De barefootloper uit Hoogeveen noteerde 37.31 en daar had Jan Willem Davidse geen antwoord op: 38.57. Stef Riemens van de BB Lopers eindigde als derde met 39.32. Opvallend is dat deze 3 lopers allemaal de 50 al zijn gepasseerd. Hubert Bögemann van De Gemzen kwam een minuutje tekort voor het podium maar liep met 40.33 wel een van z’n betere wedstrijden.

Parcoursrecord Mireille Baart
Mireille Baart van Pallas ’67 (Wageningen) was bij de vrouwen een klasse apart. Met 36.50 werd ze ruimschoots eerste en verbeterde ze en passant het parcoursrecord van Anouk Lindenholz (37.43). Ook gelet op het op sommige plekken toch nog gladde parcours kun je dit gerust de prestatie van de dag noemen. Hellen de Vries (BB Lopers) liep ook een sterke wedstrijd, met 37.59 legde ze beslag op de 2e plaats. Maureen Houtman van De Gemzen liep één van haar laatste wedstrijden in de categorie vrouwen onder de 40: met 41.22 bleef ze net boven haar p.r. van begin december.

Anne van Schuppen mocht bij de vrouwen 40 de hoogste tree van het podium beklimmen. Met 43.13 bleef ze Erna van Es-Keen van De Gemzen 7 seconden voor. Brenda Raadschelders uit ’t Harde wist met 46.17 de derde plaats te behalen.

Halve Marathon: 3e zege in 4 jaar voor Garyi Hawery
Dan de Halve Marathon; de hoofdafstand en tegelijk ook de afstand met de meeste deelnemers. Zoals we de laatste jaren gewend zijn ging Garyi Hawery van Spirit (Lelystad) er weer als een speer vandoor. Waar hij zo’n snelle start nogal eens moet bekopen was dat nu niet het geval. Met 1.12.41 was hij ruim een minuut sneller dan vorig jaar. Hij boekte daarmee zijn 3e zege in 4 jaar. Falco Olivier van de BB Lopers liep een degelijke wedstrijd. Lang op de 4e plaats lopend schoof hij gaandeweg op om als 2e te finishen in precies 1.15.00. Tim den Besten uit Elburg is een aanstormend talent. Wanneer je als 21-jarige en kennelijk verenigingsloze loper 1.17.05 weet te lopen, heb je veel in je mars.

Egbert Hooijkaas, tegenwoordig van Eindhoven Atletiek, liep lang op zijn tijd van vorig jaar. Op de besneeuwde en af en toe gladde stukken in het 2e deel van de wedstrijd moest hij echter flink inleveren. Maar zijn 1.17.22 was nog ruim goed voor de eerste plaats bij de mannen 40. Jeroen ten Klooster uit Wijhe was iets minder snel als vorig jaar maar zijn 1.20.03 was heel goed. Ook Benny Thunker (Isala ’96) noteerde met 1.21.13 een knappe tijd. Hij werd 3e in deze klasse.

Verkeerd gelopen
Op de halve marathon werd door een groep lopers helaas verkeerd gelopen. Heel jammer en heel vervelend voor de deelnemers. Daaronder ook Irma Heeren die op dat moment aan de leiding ging bij de vrouwen. Gerda de Jong van AV PEC 1910 was daardoor als eerste terug op de Lambert Dijkslag baan. Ze werd eerste bij de vrouwen 40 en was daarmee ook algeheel winnares. Irma werd nog wel knap 2e. Hetty Wierenga-Groen van De Gemzen wist bij de vrouwen 40 beslag te leggen op de 3e plaats in een nieuw persoonlijk record (1.41.39).

Bij de vrouwen senioren smaakte Monique Fibbe van De Gemzen het zoet van de overwinning. In haar 3e halve marathon liep ze met 1.35.54 bijna 10 minuten van haar afgelopen jaar in Zwolle gelopen besttijd af. Jolien Bom uit Vriezenveen werd knap 2e en Mariët van Petersen van Isala ’96 verraste haar zelf met een 3e plaats.

Premiesprint
De premiesprint (wie komt het eerst door na 5 km) was bij de mannen voor Garyi Hawery en bij de vrouwen voor Irma Heeren. Beiden werden daarvoor beloond met een fraaie Smartwatch, beschikbaar gesteld door sponsor Atlantis data.

Heb jij wat laten liggen gister? Bekijk de gevonden voorwerpen. Is er iets van jou bij, stuur dan een mail naar info@gemzen.nl

Er zijn enkele foto's gemaakt, bekijk zie hier.Bekijk alle nieuws berichten