Nieuws

Zondag 29 Oktober 2017

Er werd hard gelopen bij de 35e dalli-run. Met name op de 10 en 15 km waren de winnende tijden van een hoog gehalte. Maar ook de jongste jeugd kwam goed voor de dag. Met bijna 800 deelnemers was het wederom een geslaagde loop. 

Om 10.20 uur werden de meisjes t/m 8 jaar weggeschoten door Robert Eikelboom van dalli. Aangemoedigd door papa's en mama's, opa's en oma's liepen zij een ronde van 700 meter. Het was Sara Kwakkel die er geen gras over liet groeien en iedereen haar hielen liet zien. In 2.43 passeerde ze de finishlijn en zo snel was er de laatste jaren niet meer gelopen bij de meisjes. Zus Merle liet zien dat het hardlopen bij de Kwakkels in de genen zit, zij werd 2e in 2.58 en het Gemzenpodium werd vol gemaakt door Magali Kanis die nipt boven de 3 minuten bleef. 

Bij de jongens t/m 8 jaar zagen we dezelfde winnaar als vorig jaar: Noud Kanis van Isala '96 uit Kampen. Dit jaar was hij 4 seconden sneller: 2.36. Daarmee bleef hij Jonathan Oosterwijk uit Wezep 5 seconden voor. Verrassende 3e werd Rens Draaijer uit Heerde. 

Om 10.40 uur gingen de jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar tegelijk van start voor hun 2 ronden van 700 meter. Bengt Veldhuis en Esmee Vis legden er vanaf het begin een hoog tempo op en namen al snel afstand van de rest van het veld. In de eindsprint bleef Bengt Esmee nipt voor maar voor beiden was er dus een fraaie eerste plaats. En net als bij de 700 meter was er op de 1400 meter bij de meisjes een compleet Gemzenpodium. Elodie van Arken werd namelijk keurig 2e en Fleur Gerrits eiste de 3e plaats voor zich op door Mente Kommer in een felle eindsprint met een paar centimeter te verslaan. Bij de jongens was er een mooie 2e plaats voor Hendrik Olthuis die met 5.14 ook nog een tempo liep van 16 km per uur. De 3e plaats bij de jongens was voor Niels Berger uit Zwolle die Jonas Bakker van De Gemzen net van het podium hield. 

Op de 5 km stonden ruim 250 lopers aan het vertrek. Een aantrekkelijk rondje om te lopen, hoewel de lopers in het begin (aan de Kolthoornseweg en de Kromme Allee) de stevige wind wel tegen hadden. Daar stond tegenover dat de laatste 2 km met de wind in de rug gingen en dat zorgde toch wel weer voor mooie tijden. Na 1 km nam Rienk Davelaar uit Voorthuizen de kop en nam langzaam maar zeker een mooie voorsprong op een groep van zo'n 7 lopers die elkaars beschutting opzochten. Halverwege de wedstrijd nam Kibrom Hadgu van de Warmlopers uit Zwolle afstand van het groepje, maar Rienk was toen al onbereikbaar. Rienk finishte in een fraaie 16.47, voor Kibrom in 17.14. De 3e plaats was voor Jens Tybout van Isala '96 die in de laatste meters Berthold Berger van een podiumplaats afhield. Daarachter waren er fraaie tijden te zien voor de 50- en 60-plussers Jan Pieter Mondria, Rob van de Graaf, Gertjan Tichelaar, Willem de Weerdt, Tjibbe de Vries, Hans Bronsink en Jan Hollak.

Bij de vrouwen was er ook een snelle winnende tijd: Hellen Berger-de Vries (BB Lopers) liep met 17.56 een tijd van hoog niveau. Ze liet daarmee zien weer goed in vorm te zijn. Op gepaste afstand, maar nog altijd snelle 19.07 eiste clubgenote Lieve Tollet de 2e plaats op. Larissa Mars van Vitalis uit Groningen werd knap derde in (netto) 19.47. Op deze 5 km liepen ook enkele medewerkers van dalli mee die middels een speciale clinic van De Gemzen in 8 weken tijd werden klaargestoomd voor deze loop. Gerhard, Bastiaan, Bertil, Henry, Roelof en Carolien volbrachten de afstand allemaal in een tijd die sneller was dan ze vooraf voor mogelijk hielden. 

Een groot deelnemersveld ging daarna van start op de 10 km. En ook voor de 10 had De Gemzen een speciale clinic georganiseerd. Deze was erop gericht om een snelle 10 te lopen. Het lukte de een wel, de ander niet. Maar er waren wel de nodige persoonlijke records op dit toch wel lastige parcours en dat is een goed teken. Aan de start ook Erik Slomp van de BB-lopers. Liep hij vorige week bij de Stadshagenrun nog een beetje met de rem erop (34.42), nu ging het vanaf het begin in een hoog tempo. Niemand kon Erik volgen en met een snelle laatste kilometer van 3.15 bracht hij een prachtige 33.35 op de klokken, een parcoursrecord! Op plaats 2 en 3 gingen Tim den Besten uit Elburg en Jan Pullen (BB Lopers) een tijd gelijk op. Maar gaandeweg de wedstrijd nam Tim toch afstand van Jan en ze kwamen als 2 en 3 over de finish in fraaie tijden: 34.32 om 35.19. Beste Gems op deze afstand was Ewout de Vos die voor het eerste onder de 37 minuten dook: 36.55. Ook de Gemzen Gerco van den Brink, Jeroen Kwakkel, Dennis Mensink, Klaas Draaijer, Herman Zwerver, Hubert Bögemann, Janko van Arken en André van de Wetering waren voorin het veld te vinden.

Bij de vrouwen was er een fraai blauwgekleurd Gemzenpodium. En dat podium was na 1 km al wel zo'n beetje ingevuld. Maureen Houtman liet er namelijk geen gras over groeien en ging in een strak tempo van start. Na 2 km had ze een voorsprong van een kleine 100 meter en dat werd langzaam groter. Op de finishlijn noteerde Maureen een prima 41.10. Op de plaatsen 2 en 3 vochten Annet Bultman en Monique Fibbe een mooi duel uit die in het voordeel van Annet werd beslist: 42.05 om 42.22. Ook Erna van Es-Keen en Hetty Wierenga-Groen zaten met een 5e en 8e plaats overall mooi voorin.

 

 

De slotafstand was de 15 km. Hier was de hoeveelheid deelnemers wat minder. Maar het niveau was hoog. Zeker waar het de winnaar betrof: thuisloper Bas Mekking nam direct de leiding en liep in z'n eentje naar een hele snelle 51.54. Bas wil begin december bij de Montferlandrun nog sneller. De winnaar van 2 jaar geleden, Henry Visscher uit Rouveen, liet ook zien in goede doen te zijn. Met 54.57 bleef hij ruim onder z'n winnende tijd van 2 jaar geleden maar op Bas Mekking stond geen maat deze keer. Arjel de Vries van Hanzesport liep een mooie opbouwende race. Kwam hij na het aanlooprondje van 4,2 km nog als 6e door, in het tweede deel werkte hij zich op naar de 3e plaats. Renate Bredenoort van het Delta Lloyd Running Team won bij de vrouwen tot haar eigen verrassing. In 1.10.42 was ze het eerst bij de finish. Ook verrast over haar podiumplaats was Christien Harm uit Heerde: 1.13.39. Jessica Brinkhorst uit Twello, vaker aan de start bij wedstrijden van De Gemzen en langzaam weer in vorm aan het komen, liep naar een mooie 3e plaats. 

De eerste 3 jongens en meisjes werden na afloop beloond met een mooi bekertje en de eerste 3 mannen en vrouwen op de 5, 10 en 15 km met een nuttig wasmiddelenpakket, beschikbaar gesteld door sponsor dalli. 

Hoewel de organisatie had gehoopt op iets meer deelnemers, kon men tevreden zijn over het verloop van deze dalli-run.

                  Een beeld van de 10 km: Erik Slomp heeft na 700 meter al een gat geslagenBekijk alle nieuws berichten