Nieuws

Zondag 30 Oktober 2016

De dalli-run en mooi najaarsweer; dat is een combinatie die bij elkaar hoort. Met een enkele uitzondering is het altijd goed weer, maar gister waren de omstandigheden echt ideaal. Zowel voor de lopers als voor de organisatie. En dat leverde hele mooie prestaties op, er sneuvelden vele persoonlijke records.

De 34e dalli-run leverde 954 inschrijvingen op, dat zijn er 80 meer dan vorig jaar. Dat betekende dat alle afstanden goed waren bezet en dat je van goed huize moest komen om een top-3 klassering neer te zetten. Dat lukte in totaal 4 Gemzen.

De wedstrijd werd zoals altijd geopend door de kinderen t/m 8 jaar. Zij lopen een ronde van ca. 700 meter. Het is altijd even spannend wie je dan als eerste weer de Zuppeldseweg op ziet komen. Bij de meisjes was dat Mees van der Knokke van PEC 1910 uit Zwolle. Zij hield haar voorsprong vast en lag op de meet 7 seconden voor op Mente Kommer van De Gemzen. De derde plaats was voor Eva Boldewijn uit Staphorst. De Gemsjes Naomi Blankvoort, Suze Haverkamp, Sanne Diender en Roos Hollander zaten daar weer net achter.  

 

Bij de jongens liet Noud Kanis van Isala ’96 het hele veld achter zich. 4 seconden daarachter was het Silvan van Hussel van AV Nijkerk die tweede werd, terwijl Jasper Burghout uit Apeldoorn naar een mooie derde laats liep. Thomas Wolf en Stan Stijf van De Gemzen eindigden ook fraai in de top 10.

 

 

 

 

Dan was het de beurt aan de jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. Voor het laatst mochten ze uitkomen op deze afstand; de tweeling Sam en Jim van Emmerik van Cialfo. Met z’n tweeën bepaalden ze de wedstrijd om uiteindelijk met bijna een halve minuut voorsprong te finishen. Sam won deze keer. Volgend jaar zijn ze 13 en wacht de 5 km. Bengt Veldhuis uit Zwolle was de derde jongen die hier over de meet kwam. De meiden waren trouwens goed op deze afstand, want de top-10 bestond uit 6 meiden! Als eerste was het Julia de Vries van Athletics Nijverdal, die Tessa Harbrink van PEC 1910 nipt voorbleef. Clubgenote Sara Meijer finishte als derde. 7 Gemzen-pupillen eindigden bij de eerste vijftien.

Om 11.00 uur ging de 5 km van start met maar liefst 250 lopers. En de 5 km is allang niet meer de afstand voor de beginner of voor mensen die maar 1 x in de week lopen. Het is ook populair bij baanatleten en lange afstand lopers die werken aan de snelheid. Thijs Doornwaard (De Gemzen) is een baanatleet die terug kan kijken op een geweldig seizoen. Door een blessure kwam zijn seizoen laat op gang maar vervolgens was hij beter dan ooit. En nu past zo’n 5 km mooi in aanloop naar het cross-seizoen. De eerste km ging met de rem erop. Na 2 km was er een voorsprong van nog maar 10 meter op Willard Bredewold, terwijl Jens Thybout en Pepijn Bijsterbosch iets meer toe moesten geven. Maar na 3 km ging het gas erop bij Thijs en met een hele snelle laatste kilometer liet hij  klok stilstaan op 16.08. Slechts Wilfred van Holst en Hans Lindeboom waren ooit sneller. Willard Bleef ook mooi onder de 17: 16.52. Uit de achtergrond was echter topatlete Ilse Pol op komen zetten. Met een heel sterk tweede deel werd zij derde in totaal en 1e dame: 17.16. En dat was wel een parcoursrecord, zo snel was er bij de dames niet eerder gelopen. Jens Thybout legde beslag op de derde plaats en motorcoureur Pepijn Bijsterbosch kwam als vierde binnen in een hele snelle 17.42. Hij liet zien dat topcoureurs over een uitstekende algehele conditie beschikken. Bij de vrouwen was het Tamara Pleiter uit Heerde die in de eindsprint Lisa van Dijk uit Hattem aftroefde.
Een opmerkelijke prestatie leverde de pas 10-jarige Gemzenpupil Esmeé Vis; zij werd 5e bij de dames in een hele knappe 21.33. Verder lieten de jonge Gemzen Gijs van de Wetering (14) en Stef Mensink (15) ook hele mooie tijden noteren. Zij zijn sinds kort lid en hun optreden gister was veelbelovend.
Onder de deelnemers ook enkele vrouwen uit Eritrea. Begeleid door enkele leden van de Loopgroep Wezep konden zij deze afstand in vrijheid lopen.

Na de 5 km was er de 10. Op deze afstand de meeste deelnemers, meer dan 350. Al snel zonderden zich 3 lopers af van de rest van het veld om vervolgens tot de laatste kilometer bij elkaar te blijven. Bert de Boer, Luis Martin en Bert Ruitenbeek maakten de wedstrijd en in die volgorde finishten ze ook. De winnende tijd was 35.32. De eerste vrouw op deze afstand was Lysanne Aarden van Phoenix uit Utrecht. Met 40.26 bleef ze Maureen Houtman van De Gemzen 1.19 min voor. Sarah Lynn Reuver uit Wijhe kwam 11 seconden later als derde over de streep. Maureen was één van de Gemzenatleten die zich op deze wedstrijd hadden voorbereid middels een speciale clinic. En zij verbeterde haar persoonlijke record ruim. En zij niet alleen; bijna iedereen was sneller dan ooit.
Een opmerkelijke prestatie leverde Annet Bultman. Deze inmiddels 50jarige Gemzen-atlete verbeterde haar persoonlijk record naar 42.34.

Het slotstuk van de dalli-run is de 15 km. Net als bij de 10 km zonderden hier zich ook al snel 3 atleten af van het veld: Henry Visscher uit Rouveen (de winnaar van vorig jaar), Bas van Beek (Cialfo) en Gerco van den Brink van De Gemzen. Na 5 km lagen ze nog bij elkaar maar uiteindelijk was het

 

 

 

 

 

 

 

Bas van Beek die de wedstrijd naar zich toetrok en in een mooie 55.01 wist te winnen. Gerco van den Brink liep in zijn eerste 15 km wedstrijd naar een hele knappe 55.27, terwijl Henry Visscher met 55.30 derde werd. Zijn winnende tijd vorig jaar was 2 minuten langzamer.
Jacqueline Rustidge (Isala ’96) was weer eens een klasse apart bij de vrouwen. Bij de eerste doorkomst (na 4,2) km had ze al 1,5 minuut voorsprong op de nummer 2; Emma den Otter uit Apeldoorn, die een prima wedstrijd liep. Het verschil liep uiteindelijk op naar 3.18 (1.01.22 om 1.03.40). Henriët Koornberg (PEC 1910) werd fraai derde (1.06.27).

De volgende loop van De Gemzen is de Eurozorg Sintloop op 3 december.Bekijk alle nieuws berichten